Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов очаква да се прояви разум на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ - СДС

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов изрази очакване на започващите тази вечер преговори с ГЕРБ-СДС да се прояви разум и отговорност. Той направи този коментар преди откриването на Третата национална конференция на ръководената от него партия "Да, България".

"Фундаменталният въпрос е ще получим ли тази вечер потвърждение за извършване на реформи, за да има смисъл да продължим", каза в изказването си пред делегатите председателят на партията Христо Иванов, а преди началото на конференцията от думите му стана ясно, че ПП-ДБ не са готови на значими отстъпки.

"Здрав разум означава да разбираме, че наистина България може да се стабилизира само ако продължим реформите, а за да можем да ги продължим, трябва ясно да се ангажираме с тях така, както ние предлагаме", каза той

Според Иванов, искането на ГЕРБ за смяна на финансовия министър Асен Василев е грешка, тъй като именно на усилията на Василев дължим очакването си за приемане в Еврозоната и постигане на високи макроикономически показатели.

 "Името на финансовия министър в момента е "Мистър Еврозона"", посочи съпредседателят на ПП-ДБ.

Иванов все пак допусна, че ще има сменени министри. Това обаче ще стане въз основа на оценките, които те са получили от ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел, на която той благодари в изказването си, че не се е включила в канонадата от обвинения. От ПП-ДБ настояват също за ясно политическо мнозинство и отказ от съставяне на плаващи, резервни мнозинства. Приемането на кандидатури за регулаторните органи от други партии обаче не се изключва.

"Ако дойде фигура и от ДПС, която е с много добри качества, разбира се, че тя трябва да бъде наравно с всички други оценена, както ако има такава фигура от Българска социалистическа партия и "Има такъв народ", само, че въпросът е никой да няма предварително запазен дял. Това е спорният въпрос. Важни са кандидатурите. Трябва да оценим качеството на кандидатурите. Ако дойде кандидатура, която има своите качества от която и да е партия, можем да я обсъдим, може би си заслужава да обсъдим и настоящата геополитическа ситуация. Само партията на госпожа Митрофанова да бъде изключена", заключи Иванов.

В 40-минутното си изказване пред делегатите Христо Иванов заговори и за научени уроци: 

"Успяхме да научим и другия урок - че трябва да се отстояват позиците, че трябва да се заема пространството, че трябва да се нагърбваш да водиш, да прави компромиси да поемаш рискове, да бъркаш, да разбираш грешката си - и така накрая да си готов да дочакаш онази вода - бистрата,историческа вода, в която се случват неща".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43

ИТН получи съгласие за подкрепа от депутатите от "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков

Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат. Двете формации одобриха предложението на ИТН за ограничаване на правомощията на главния прокурор, неизпращането..

публикувано на 30.07.24 в 19:28