Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще грабне "Оскар" на 96-ото издание на престижните отличия?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер е церемонията за връчването на най-престижните отличия за киноизкуство - американските "Оскар"-и.

Отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 96-и път.

Кинокритици прогнозират, че големият победител на вечерта ще е епосът "Опенхаймер", който разказва историята на "бащата" на атомната бомба. Филмът е фаворит с 13 номинации и вече има редица награди. Неговият създател Кристофър Нолан е с големи шансове да спечели първия си "Оскар" за най-добър режисьор.

За първи път два неанглоезични филма се съревновават за наградата във водещата категория. Това са френският "Анатомия на едно падане", получил хвалебствия от критиката и триумфирал на наградите "Сезар", и копродукцията на Великобритания, Полша и САЩ на немски език "Зона на интерес". Останалите номинирани за най-добър филм са "Опенхаймер"; "Барби"; "Убийците на цветна луна"; "Маестро"; "Клети създания", "Американска литература"; "Заседнали" и "Минали животи".

В категорията за най-добра актриса в главна роля основните претендентки са Ема Стоун за "Клети създания" и Лили  Гладстоун за "Убийците на цветната луна". Ако Гладстоун победи, тя ще стане първата жена от индиански произход, спечелила "Оскар".

Носителят на приза за най-добър актьор в главна роля се очаква да бъде или Килиън Мърфи за "Опенхаймер", или Пол Джиамати за "Заседнали".

Всички номинирани в категорията за оригинална песен ще пеят на церемонията. Сред тях са Били Айлиш, Беки Джи, Джон Батист, Джордж Скот и Райън Гослинг, който ще изпълни песента I'm Just Ken.

 Сред любопитните моменти около тазгодишните отличия са рекордната 49-а номинация на композитора Джон Уилямс в категорията за музика към филм за "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". 92-годишният Уилямс има общо 54 номинации за "Оскар" и 5 статуетки.

В театър "Долби", където ще бъдат раздадени наградите, ще свири оркестър на живо, а церемонията ще се излъчва по телевизия Ей Би Си. Комикът Джими Кимъл се завръща като водещ за четвърти път. Продуцентите на шоуто обещават забавление и много изненади.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00

"Отпечатъци от Антарктида" - изложба акварели на Марина Великова

" Отпечатъците, които Антарктида остави в мен, са много дълбоки.  Те дълго ще излизат на повърхността под най-различна форма.  Мястото е много силно и въздейства много дълбоко.  Отпечатъците са резултат на моите дълги размишления, на моето вглеждане в мястото, на чувствата, които минаваха през мен в този период". Това сподели пред БНР и..

публикувано на 31.05.24 в 11:59

Акварелната изложба на Марина Великова "Отпечатъци от Антарктика" - леденото приключение продължава

Тя е Марина Великова. Червени коси, синьо-зелени очи, авантюристичен дух и философска душа. Марина беше част от групата български артисти, които на 15 май през 1996-та година на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест, на 5350 метра надморска височина, осъществиха най-височинния концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес...

публикувано на 30.05.24 в 17:02
Интервю на Веселина Миланова с Мария Тодорова

Прекалено ли е да мечтаем за утопия? Фестивалът ShapeShift ще потърси отговор!

В НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" за втора поредна година ще се проведе Фестивал за изкуство, технологии и иновации ShapeShift .  Темата на тазгодишното издание е " Прекалено ли е да мечтаем за утопия? ".  Тя е провокирана от събитията, които се случват в света през последните две години, обясни пред БНР Мария Тодорова, куратор на фестивала...

публикувано на 30.05.24 в 11:00
Българска галавечер в Музикферайн - Виена

Българска галавечер в Музикферайн увенча честването на 24 май във Виена

На 25 май в зала „Брамс“ на престижния виенски концертен комплекс Музикферайн се състоя емоционална галавечер на българската култура и музика, посветена на светлия празник 24 май.  Бляскавото събитие с участието на великолепни български и австрийски музиканти беше организирано по идея на виртуозната българска пианистка Донка Ангъчева...

публикувано на 29.05.24 в 20:50
Клементин Марген

Звездата Клементин Марген гостува в поредицата "Съкровени гласове"

В петък, на 31 май, в зала "България" ще бъде заключителният концерт от първия сезон на “Съкровени гласове“, в който световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева представя свои звездни колеги на наша сцена. Френският мецосопран Клементин Марген, смятана от критиката за една от най-добрите изпълнителки на ролята на Кармен в света, ще..

публикувано на 29.05.24 в 20:27
Милен Начев - диригент

Диригентът Милен Начев се завръща на родна сцена след 22 години

На 30 май, след повече от 20 години отсъствие от родните сцени, диригентът Милен Начев ще застане на пулта на Софийската филхармония. В програмата са подбрани атрактивни пиеси от началото на ХХ век - на композиторите  Морис Равел,  Пол Дюка,  Мануел де Файя и  Николай Римски-Корсаков.   Маестро Начев е след най-високо ценените български..

публикувано на 29.05.24 в 12:54