Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долната камара на парламента на Франция одобри пакта с Украйна, сключен от Макрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Долната камара на парламента на Франция одобри пакта за сигурност, сключен от президента Еманюел Макрон с Украйна миналия месец.

С пакта Париж обещава да подпомага укрепването на украинската армия през следващите 10 години, включително с 3 милиарда евро оръжейни доставки през 2024-та.

Депутатите одобриха документа със значително мнозинство - 372 срещу 99 гласа. Това обаче стана след остри дебати, които разкриха дълбоки различия по отношение на украинската политика на Макрон, отбелязва агенция Ройтерс.

Премиерът Габриел Атал предупреди парламента, че настъпва повратен повратен момент във войната и че руска победа може да донесе "реални, осезаеми заплахи" в ежедневието на французите. На депутатите от крайнодесния Национален сбор, които заявиха предварително, че ще се въздържат от вота, Атал каза, че бягат от отговорност "пред историята".

Неформалният лидер на Сбора, Марин льо Пен, обясни, че не приема опита на президентската партия да представи вота като избор между Макрон и Путин. Тя разкритикува Макрон за "войнолюбиви" изявления и се обяви срещу европейските санкции върху руския износ, тъй като, по думите й, те са навредили на френската икономика.

По-малко от 3 месеца до изборите за Европейски парламент, Националният сбор води в допитванията с голяма преднина пред съюзниците на президента.

Против пакта с Украйна днес гласува крайнолявата формация "Франция непреклонна". Тя, както и хората на Льо Пен, се обявиха против присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18

"Who targets me" ни помага да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи. "Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа..

публикувано на 10.05.24 в 11:12
Плаж в Пелопонес, Гърция

Гърция спешно търси 80 000 работници в туристическия сектор

Застрашен е летният сезон заради недостига на кадри, съобщават хотелиерите в Гърция. По предварителни резервации до сега Гърция очаква много силен туристически сезон с перспективи за над 30 милиона туристи, съобщават от министерството на туризма. Голям проблем пред сектора е липсата на достатъчно работници. Търсят се от..

публикувано на 10.05.24 в 11:09

Започна проверката в данъчните складове на "Лукойл"

От Министерство на финансите съобщават, че е в ход проверка в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". За втори път тази година контролните органи извършват проверка на наличностите в складовете за енергийни продукти на "Лукойл Нефтохим Бургас".  Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл" На 1..

публикувано на 10.05.24 в 11:04

ЕК отпусна заем от 50 млн. евро на РСМ

Европейската комисия отпусна 50 милиона евро заем на Северна Македония. Това е първият транш от макроикономическата помощ за страната в подкрепа на икономиката, която беше сериозно засегната от икономическата криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна. ЕК изплати последния транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна..

публикувано на 10.05.24 в 11:01

Никола Тулечки: Кампанията в социалните медии е отрицателна, очерня противника

Усилване на кампанията в социалните мрежи – това очаква Никола Тулечки от "Данни за добро". Политическата кампания там никога не е спирала, уточни той. Тулечки поясни, че фен групи могат да се формират чрез произвеждане на органично съдържание, най-често негативно спрямо опонента. " Най-често кампанията в социалните медии е..

публикувано на 10.05.24 в 11:00

Доц. Дарияна Куманова: Мечтата ми е да имам българче, което да пробие на световните сцени

"Все още си нямам българче, което да пробие на всички световни сцени - това ми е огромна мечта. Надявам се да я постигна". Това каза пред БНР доц. Дарияна Куманова - диригент, певец, музикален педагог, една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия. Тя е и организатор на кастинга за млади таланти за Световния шампионат по сценични..

публикувано на 10.05.24 в 10:39