Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев ще връчи мандат на ГЕРБ-СДС в петък в 17.00 часа

Снимка: Ани Петрова

В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група - тази на ГЕРБ-СДС, на 15 март 2024 г. в 17.00 часа, съобщава пресцентърът на държавния глава. 

От президентската инситуция припомнят, че процедурата, която ще се проведе на 15 март в 17.00 часа, е в изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Продължава конституционната процедура, свързана с формирането на ново правителство в 49-ото Народно събрание. До тук се стигна, след като премиерът Николай Денков подаде оставка на пети март, а ден по-късно парламентът я гласува единодушно. Първите две коалиции започнаха преговори за продължаване на евентуално бъдещо управление с премиер Мария Габриел.

В началото на седмицата – в два поредни дни – президентът Румен Радев проведе политически консултации с шестте парламентарни формации. От ГЕРБ поискаха още време за преговори за съставяне на кабинет. От ПП-ДБ посочиха, че има съществен напредък в разговорите, а от ДПС заявиха, че ако първите две коалиции се договорят, от движението ще продължат да подкрепят управлението и в бъдеще. И трите опозиционни партии – "Възраждане", БСП и ИТН се обявиха за предсрочни парламентарни избори.  

Три дни след края на политическите консултации президентът ще връчи и първия проучвателен мандат. Първи шанс да съставят кабинет получават от ГЕРБ-СДС. На срещата при президента кандидатът за министър председател, посочен от най-голямата група, ще получи папката с мандата от държавния глава. Мария Габриел ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Йоурова

Еврокомисар Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7. Тя поясни, че това ще бъде едностранно решение на Комисията. Еврокомисар Йоурова подчерта, че в представения от Полша план за действие има подчертан ангажимент за преодоляване на дефицита, свързан с..

публикувано на 21.05.24 в 16:18
Проф. д-р Сава Димитров

Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Вторият транш от 41 милиона, който служебният кабинет отпусна за висшето образование, ще бъде разпределен чрез нов механизъм, така че да се подобри системата на финансиране на висшето образование. За това се разбраха след срещата в Министерството на образованието синдикатите, Съветът на ректорите и просветният министър Галин Цоков. Новата методология на..

публикувано на 21.05.24 в 16:13
Палестинци, ранени при израелска бомбардировка, са докарани в болница Ал Акса в Дейр ал Балах, Ивицата Газа, 21 май 2024 г.

Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин на Западния бряг

Израел продължава военната си офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа на фона на поисканите от Международния наказателен съд заповеди за арест на премиера Нетаняху и военния министър. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах Израелските сили са нахлули за..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Катастрофа затруднява движението на главния път София - Варна край Лясковец

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението по главния път София – Варна при разклона за село Добри дял в община Лясковец. При инцидента е пострадал шофьорът на една от колите. Откаран е в Спешна помощ – Велико Търново.  Причините за катастрофата са в процес на изясняване, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

публикувано на 21.05.24 в 16:00

36-годишната жена, блъсната от моторист в София, е в критично състояние

36-годишната жена, която тази сутрин беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София, е в критично състояние. Това съобщават от Клиниката по неврохирургия на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“. Пострадалата е претърпяла 3-часова животоспасяваща операция, след която е поставена в медикаментозна кома.  Тежък сблъсък на..

публикувано на 21.05.24 в 15:57

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство са паднали. Две жени са в по-тежко състояние и са откарани в..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на НОИ с..

публикувано на 21.05.24 в 15:18