Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие американска технология за АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

Със 149 гласа "за", 50 против и 3-а въздържали се парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България.

Точката е извънредна и бе предложена да е част от дневния ред на депутатите за днес.

Остра бе реакцията на опозицията в лицето на "Възраждане" и БСП за технологията на американските ядрени реактори, управляващите запазиха мълчание.

Към момента на площадката на "Козлодуй" работят два реактора с руска технология. През декември на 2022 година "Уестингхаус" подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", като доставките ще започнат през 2024 година. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на "Уестингхаус" във Вестерос, Швеция, като това е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект. Министерският съвет одобри доклад на министъра на енергетиката за предприемането на действия по изграждането на блок 7 и 8 на АЕЦ Козлодуй с американската технология. От опозицията остро критикуваха начина на подписването на споразумението, цената и технологията. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов нарече унижение и предателство и опасност от затваряне на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". "Това, че се предвижда 2/3 от производството на електроенергия в България да стане собственост на чужда държава, това не е никакъв проблем. Ако си зависим за 10% от своето индустриално производство за газови енергоносители от Русия, това е огромен проблем. Това е зависимост. Ако обаче си зависим енергийно от САЩ за нещо много по-драматично, защото производството на ток е много по-важно, отколкото вноса на газ, това вече е как беше евроатлантическа солидарност", възмути се той. 

Борислав Гуцанов и Румен Гечев от БСП за България определиха действията на правителството като слугинаж и нарушение на всички принципи в Европейския съюз.

"Кооперация не може да си построите, тоалетна не можете да си построите на идеен проект без да има нужните документи, а тука ядрена централа ще строите по този начин", добави Гуцанов

"Твърдяхте, че скъпо ще струва Белене и излезе, че сега вие ми предлагате, от една страна, фантастично високи цени, и второ - цени без таван", посочи Румен Гечев.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03