Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ свалят доверието си от Мария Габриел, не приемат кабинета ѝ

Призоваха Радев да оттегли указа си

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

"Предложеният състав в папката, представена на президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи, това е проект с тях на ГЕРБ-СДС, без да е съгласуван с нас". 

Това каза примерът в оставка Николай Денков на пресконференция в централата на ДСБ. 

"Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета. Никога не съм се съгласявал да участвам в кабинета. При това положение аз съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този МС". 

"Няма съгласие и по текста на споразумението. То беше обсъждано, но останаха спорни текстове, които така и не бяха обсъдени докрай", допълни Денков. 

ГЕРБ-СДС са напуснали преговорите и са отишли при президента още в първия ден на проучвателния мандат, коментира Денков. Според нето това е знак, че в "последните дни нямаше от другата страна желание за реален преговорен процес, а се е симулирал такъв". 


Кирил Петков допълни, че е загубил доверието си в Мария Габриел, която е показала, че няма качества за премиер:

"Имах базово доверие на Мария Габриел. Днес то беше безвъзвратно загубено! Тя се поддаде на натиска на господин Борисов. Предполагам, че и на натиска на господин Пеевски. Днес показа, че няма качествата да бъде премиер".

"Жал ми е за нея. За господин Борисов ме е срам. Защото всичките тези дни той не се появи нито за ден да преговаря с нас. Той използва четири жени, криейки се зад тях. Нямаше даже и мъжеството да остане на масата и да каже: "Аз не мога да приема или мога да приема следния кабинет". Господин Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с господин Пеевски". 


Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова президента да не участва в потенциално нарушение на Конституцията:

"Половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви, оттеглете си указа". 

Атанасов призова и председателя на Народното събрание, дори и президентът да не оттегли указа си, точката да не се включва в дневния ред на Народното събрание. 


"Мисля, че сме свидетели на една от най-големите фалшификации в съвременната българска политическа история. Това показва, че г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България", допълни Асен Василев. 


Христо Иванов от ДБ допълни: 

"Няколко пъти видяхме, че се правят опити разговорите да бъдат взривени и прекратени. Това започна да се случва, след като преговорният екип видя и докладва, че няма да може да договори текстове, които да гарантират роля на ДПС, и господин Пеевски специално, на ексклузивен участник в попълването на органите на съдебната власт, които се избират с 2/3". 

"Господин Пеевски не е съгласен да позволи да стане очевидно за всички, че той няма право на първа брачна нощ за формирането на органите на съдебната власт", допълни Иванов, според когото преговорите са се провалили именно заради съдебната реформа.

За поста министър на електронното управление от ПП-ДБ са предложили девет имена, сподели Иванов. Десетото предложение е било на Мария Габриел. От коалицията били готови да го приемат, но когато се свързали с него, се оказало, че не са били провеждани разговори с номинирания:

"Може би по някакъв начин трябваше да бъде. Предвестник на това, което виждаме в момента".



От ГЕРБ съобщиха, че ще дадат брифинг утре сутринта в Народното събрание.

Снимки в текста: БГНЕС

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20 повече са кандидат-студентите записани за редовните приемни изпити в Медицинския университет в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите. Повече от 7000..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.

публикувано на 29.06.24 в 08:24

Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с фестивал

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"  отбелязва днешния Национален ден на безопасността на движението с фестивал пред Художествената галерия на площад "Княз Александър Първи" в столицата. Предвидени са демонстрации, игри и викторини с награди.  Ще направят демонстрация на това как да обезопасяваме децата си в детски..

публикувано на 29.06.24 в 08:18

Отбелязваме Деня на Дунав

29 юни е Денят на Дунав - на тази дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката , която е втората по големина в Европа. Сега за климатичната устойчивост на Дунавския регион се работи по три международни проекта, ръководени от български организации. Началото на празничния за река Дунав ден ще започне с регата от каяци,..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

51 милиона зрители са гледали на живо телевизионния дебат между кандидатите за президент в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, информира Ройтерс, като се позова на една от големите компании за измерване на зрителски интерес. Броят е с около 30% по-нисък от гледалите първия сблъсък между същите двама кандидати през 2020 г...

публикувано на 29.06.24 в 07:58

Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

Един човек е загинал и 12 са били ранени след руския ракетен удар в украинския град Днепър вчера. Руска ракета е попаднала в 9-етажен жилищен блок в града. Трима от пострадалите са в тежко състояние, две жени са в неизвестност. Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като..

публикувано на 29.06.24 в 07:52