Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша, Украйна и Грузия са последните участници на Евро 2024 в Германия

Полша празнува класиране за Евро 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националните отбори на Полша, Украйна и Грузия са последните 3 участника на Европейското първенство по футбол в Германия през лятото, след като успяха да спечелят решаващите квалификационни срещи. 

В Кардиф поляците отстраниха домакина Уелс след победа с 5:4 при изпълнението на дузпи. В редовното време и продълженията двата отбора направиха равенство 0:0. Халфът на българския шампион Лудогорец Разград Якуб Пьотровски беше титуляр за полския отбор и остана на терена до 106-ата минута, когато беше заменен от Тарас Романчук. Пьотровски получи жълт картон в 51-ата минута на срещата. Двата отбора не успяха да си отбележат гол в рамките на 120 минути, като поляците дори нямаха точен удар в целия мач и голямата им звезда Роберт Левандовски не успя да направи нищо запомнящо се. Дан Джеймс изпусна петата дузпа от състава на "драконите", като в герой се превърна вратарят Войчех Счесни, парирал удара от бялата точка на футболиста на английския Лийдс. За Полша всичките петима футболисти бяха точни при изпълнението на дузпите и драматично осигуриха пето поредно класиране за своята родина на европейски финали. "Дружина полска" ще се изправи срещу Франция, Нидерландия и Австрия в груповата фаза на шампионата в Германия.

Пред собствена публика в полския град Вроцлав украинците се наложиха драматично след обрат с 2:1 срещу Исландия. Воденият от селекционера Серхий Ребров състав за втори път в рамките на няколко дни достигна до успеха след изоставане в резултата. Миналия четвъртък украинците също наваксаха изоставане от 0:1 до 2:1 срещу Босна и Херцеговина в Зеница. В първия половин час исландците бяха по-активни и след точно 30 минути игра Алберт Гундмундсон се разписа с плътен удар от дистанция във вратата на домакините. Пет минути преди почивката изравнително попадение на Роман Йеремчук беше отменено заради засада. През второто полувреме Украйна контролираше събитията на терена и в 54-ата минута Виктор Циганков с шут в далечния ъгъл възстанови равенството. Превъзходството на домакините продължи, но пропуски на Хиорхий Судаков и Витали Миколенко пред вратата на Исландия не позволиха на Украйна да реализира още едно попадение. В 77-ата минута вратарят Андрий Лунин се намеси решително след опасен удар на Йон Торстейнсон. Стигна се до 84-ата минута, когато Михайло Мудрик стреля точно в долния ляв ъгъл на вратата на исландците и осигури класирането на Украйна за Евро 2024. Съперници на "жълто-сините" в груповата фаза на финалите в Германия ще бъдат Румъния, Словакия и Белгия.

По-рано Грузия се класира за първи път в историята си за финалите на Европейско първенство. Във финалния плейоф грузинците завършиха наравно 0:0 с Гърция в редовното време и продълженията, но спечелиха с 4:2 след дузпи в Тбилиси. Халфът Ника Квеквескири се разписа при решаващия удар от бялата точка, хвърляйки в екстаз публиката в грузинската столица. Преди това Йоргос Якумакис и Анастасиос Бакасетас бяха направили пропуски за "елините", които спечелиха титлата на Евро 2004. След края на изпълнението дузпи местните запалянковци нахлуха на терена, за да празнуват успеха заедно със своите любимци.

Грузия ще играе срещу Турция, Чехия и Португалия в група "F" на Евро 2024 в Германия. Дебютът на грузинския тим на еврофинали ще бъде срещу турците на 18 юни.


По публикацията работи: Илиян Христов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безпрецедентна стачка оставя без ефир дербито на Италия Ювентус-Милан

В Италия, днес стачкуват журналистите от най-старото и най-слушано спортно предаване „Il calcio minuto per minuto” на радио Раи 1.   Не се излъчват директно за първи път в 60 годишната му история,  най-важнитe спортни събития за деня, включително дербито от серия „А“ Ювентус-Милан.  Поводът за протеста е план за прегрупиране на радиото към..

публикувано на 27.04.24 в 13:47
Арне Слот

Ливърпул се разбра с Фейенорд за Арне Слот

Английският Ливърпул и нидерландския Фейенорд са постигнали договорка за откупната клауза на треньора Арне Слот, съобщава ВВС. Тя е в размер на 9.4 милиона паунда - 7.7 милиона първоначална сума и възможност за допълнителни 1.7 милиона бонуси. Това прави 45-годишният Слот, който в Ливърпул ще наследи Юрген Клоп, най-скъпия нидерландски..

публикувано на 27.04.24 в 09:41
ЦСКА София посреща днес Левски

ЦСКА София – Левски пряко по „Хоризонт“

Тимът на ЦСКА София посреща отбора на Левски в мач от 31-ия кръг, първа шестица, във футболното ни първенство. Срещата е от 16 часа и 15 минути, и ще можете да проследите пряко по програма „Хоризонт“. В групата на отборите, борещи се за 7-ото място Ботев (Пловдив) приема Славия от 19 часа. Във Втора футболна лига предстоят 8 мача от 30-ия..

публикувано на 27.04.24 в 09:39
Александър Зверев

Александър Зверев продължава напред в Мадрид

Четвъртият поставен Александър Зверев (Германия) се класира за третия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд от 7 877 020 евро. В среща от втория кръг Зверев се наложи над хърватина Борна Чорич с 6:3, 6:3 за час и 28 минути игра. По два пробива в двата сета осигуриха на на..

публикувано на 27.04.24 в 06:38
Пирин загуби от Ботев (Вр)

Пирин загуби в Благоевград от Ботев (Вр)

Отборът на Пирин загуби с 1:2 у дома от Ботев (Враца) в двубой от 31-ия кръг на футболното ни първенство. Двата отбора се намират в последната шестица и се борят за оставане в елита. Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата след грешка на бранителя Меси, който се подхлъзна и позволи на Иван Тасев да порази вратата на Ботев...

публикувано на 26.04.24 в 22:04
Волейболистите на Левски спечелиха титлата

Волейболистите на Левски взеха златните медали

Отборът на Левски спечели 15-та титла в шампионата по волейбол при мъжете. "Сините" победиха след обрат с 3:1 (23:25, 25:19, 25:20, 25:) у домаЦСКА и триумфираха в серията с 3:0 успеха. В първия гейм "червените" поведоха със 7:2, но Левски успя да се върне в двубоя при 7:9. "Сините" дори изравниха при 11:11, но воденият Александър..

публикувано на 26.04.24 в 21:25
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51