Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранската таекуондистка Кимия Ализаде ще се състезава за България

Бинев връчва анцуг на България на Ализаде.
Снимка: БГНЕС

Иранската звезда в олимпийското таекуондо Кимия Ализаде ще се състезава за България. 25-годишната иранка, която в момента е със статут на бежанец, подписа договор с председателя на Българска федерация таекуондо Слави Бинев.

"Много съм щастлива да бъда тук и съм благодарна на всички, че ми дадоха възможността да представям България. Сега най-важното е, че съм тук и съм част от таекуондо семейството. Това означава много за мен. Ще дам всичко от себе си. Мога да обещая, че ще давам винаги 100 процента от себе си във всяко състезание. Най-важното е да живеем в настоящето. Миналото е минало, а бъдещето още не е дошло. Така че ще вървим стъпка по стъпка. Наистина съм много развълнувана и ще дам всичко от себе си за да представя България възможно най-добре", сподели Кимия Ализаде.

Чисто административно процедурата по придобиване на българско гражданство от страна на Ализаде все още не е завършена, но Слави Бинев изрази увереност, че това ще може да се случи до 15 април и Ализаде ще участва на европейското първенство в Белград.


Най-големият успех в кариерата на Ализаде е бронзовият медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година в категория 57 килограма. 

През 2020 година бронзовата медалистка от Игрите в Бразилия избяга от родината си заради "лицемерието, лъжите и несправедливостите" на режима в Техеран, заявявайки: "Аз съм една от милионите потиснати жени в Иран, с която си играят от години"

В момента Ализаде продължава да е едно най-изявените лица в борбата за равенството между половете, като дори беше включена в топ 100 класацията на ВВС за "Най-вдъхновяващите и влиятелни жени в света".


По време на Олимпиадата в Токио Ализаде участва в Отбора на бежанците, като сътвори поредната сензация, след като победи една от на титулуваните състезателки в историята на този спорт Джейд Джоунс (Великобритания)

Кимия Ализаде има и два медала от световни първенства- сребърен и бронзов от 2017 и 2015 година.

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арне Слот

Ливърпул се разбра с Фейенорд за Арне Слот

Английският Ливърпул и нидерландския Фейенорд са постигнали договорка за откупната клауза на треньора Арне Слот, съобщава ВВС. Тя е в размер на 9.4 милиона паунда - 7.7 милиона първоначална сума и възможност за допълнителни 1.7 милиона бонуси. Това прави 45-годишният Слот, който в Ливърпул ще наследи Юрген Клоп, най-скъпия нидерландски..

публикувано на 27.04.24 в 09:41
ЦСКА София посреща днес Левски

ЦСКА София – Левски пряко по „Хоризонт“

Тимът на ЦСКА София посреща отбора на Левски в мач от 31-ия кръг, първа шестица, във футболното ни първенство. Срещата е от 16 часа и 15 минути, и ще можете да проследите пряко по програма „Хоризонт“. В групата на отборите, борещи се за 7-ото място Ботев (Пловдив) приема Славия от 19 часа. Във Втора футболна лига предстоят 8 мача от 30-ия..

публикувано на 27.04.24 в 09:39
Александър Зверев

Александър Зверев продължава напред в Мадрид

Четвъртият поставен Александър Зверев (Германия) се класира за третия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд от 7 877 020 евро. В среща от втория кръг Зверев се наложи над хърватина Борна Чорич с 6:3, 6:3 за час и 28 минути игра. По два пробива в двата сета осигуриха на на..

публикувано на 27.04.24 в 06:38
Пирин загуби от Ботев (Вр)

Пирин загуби в Благоевград от Ботев (Вр)

Отборът на Пирин загуби с 1:2 у дома от Ботев (Враца) в двубой от 31-ия кръг на футболното ни първенство. Двата отбора се намират в последната шестица и се борят за оставане в елита. Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата след грешка на бранителя Меси, който се подхлъзна и позволи на Иван Тасев да порази вратата на Ботев...

публикувано на 26.04.24 в 22:04
Волейболистите на Левски спечелиха титлата

Волейболистите на Левски взеха златните медали

Отборът на Левски спечели 15-та титла в шампионата по волейбол при мъжете. "Сините" победиха след обрат с 3:1 (23:25, 25:19, 25:20, 25:) у домаЦСКА и триумфираха в серията с 3:0 успеха. В първия гейм "червените" поведоха със 7:2, но Левски успя да се върне в двубоя при 7:9. "Сините" дори изравниха при 11:11, но воденият Александър..

публикувано на 26.04.24 в 21:25
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46