Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени"

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

"Ситуацията в момента не е заредена с очакване на нов политически проект"

| Интервю
Геновева Петрова
Снимка: Стопкадър, БНТ

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице, ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем.

Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч".

"Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства. Разчитам на това, че лидерите на високи политически позиции, включително и президентът, ще отстъпят от чисто партизанските позиции, които отстояват, и ще се опитат да стигнат до едно обществено приемливо решение. Обратното би било поредна криза - било то конституционна или институционална, която ще предизвика допълнително обществено разочарование от начина, по който се развива политическият живот през последните месеци", уточни тя. 

По думите на Петрова невъзможността на "некоалиционните партньори да извървят един, считан през цялото време за технически момент, ротацията, поставя нова политическа ситуация, която вероятно ще рефлектира върху нагласите на избирателите":

"Не мога да кажа в каква посока ще рефлектира. Събитията, на които станахме свидетели през последните седмици, не могат да бъдат в никакъв случай мотиватор за участие на избирателите н предсрочните избори. Не са и мотиватор за разширяване на общественото доверие и подкрепа за партиите, които участваха в този процес. Сплотяват най-най-твърдите ядра на формациите, но не допринасят за разширяването на общественото доверие към тях. Не се наблюдава към момента и мобилизиране на някаква форма на наказателен вот, не се знае дали няма да се развие такава тенденция". 

Според нея може да се очаква, че провалът на ротация ще мотивира повече подкрепа за противниците на евроатлантическото мнозинство, което управляваше досега:

"Балансът между двете групи сред избирателите вече няма да е толкова силен в полза на евроатлантическото мнозинство. Това позволява на неговите противници да погледнат по-сериозно на предстоящите избори".

Геновева Петрова изказа мнение, че ситуацията в момента не е заредена с очакване на нов политически проект

Избори 2 в 1 с европейските е по-добрият вариант, "за да не бъдат ангажирани хората да ходят през седмица или две до урните", което няма да бъде мотивиращо за активността им.

Интервюто на Георги Марков с Геновева Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро"

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие.  Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако..

публикувано на 27.04.24 в 17:18
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40

Нов обвиняем за терористичното нападение беше изправен пред съд в Москва

12-ти обвиняем по делото за терористичното нападение в московската зала "Крокус сити хол" беше изправен пред съд в Москва. Той остави в ареста таджикистанеца Джумахон Курбонов, който подобно на другите обвиняеми по случая ще остане задържан поне до 22 май.  Заседанието е било закрито, но ТАСС съобщава, че Курбонов е пребивавал и работил..

публикувано на 27.04.24 в 16:15