Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел удари посолството на Иран в Дамаск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски въздушни удари са поразили посолството на Иран в Дамаск, съобщават държавните медии, а военен наблюдател твърди, че шестима души са били убити в сграда в съседство с иранското посолство.

Кореспондент на АФП на мястото на инцидента потвърди, че сградата до посолството в престижен квартал на Дамаск е била изравнена със земята при удара.

"Израелски ракети... разрушиха сградата на пристройка към иранското посолство... в Дамаск, убивайки шестима души", заяви базираната във Великобритания група за наблюдение на човешките права в Сирия.
Най-малко 8 души са убити при израелски въздушен удар срещу консулството на Иран в сирийската столица Дамаск, съобщават местните власти, ирански медии и базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права.
Агенция "Ройтерс" цитира източник от ливанските сили за сигурност, който твърди, че при бомбардировката е загинал високопоставен офицер от Ирландската революционна гвардия - генерал Мохамад Реза Захеди.
Говорител на израелските въоръжени сили отказа коментар на медийни съобщения.

Снимки показват напълно разрушената сграда, превърната в развалини. Недалеч от мястото на инцидента десетки мъже са се събрали насреща. На място има линейка. Ударът е бил в непосредствена близост до посолството на Канада в Дамаск

Иранските държавни медии потвърдиха, че израелски удар е унищожил пристройка към иранското посолство в Сирия.

Убитият при израелски въздушен удар срещу иранското консулство в Дамаск бригаден генерал Мохамад Реза Захеди е командвал спецчастите "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия в Сирия и Ливан, съобщи базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права.

Сред убитите в бомбардировката са още петима военни от Революционната гвардия и двама съветници.

В интервю за държавната иранска телевизия посланикът на Ислямската република в Сирия заяви, че Иран ще отговори твърдо на израелския удар.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврокомисарят по въпросите на селското стопанство на срещи с Румен Радев и Георги Тахов

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски пристига на работно посещение в България. Визитата му е по покана на служебния министър на земеделието Георги Тахов. В програмата на Войчеховски са предвидени срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Димитър Главчев, с министъра на земеделието и храните Георги..

публикувано на 21.05.24 в 07:40
храм

Църквата празнува Константин и Елена и намирането на Кръста

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а..

публикувано на 21.05.24 в 07:36

Знак на протест на стоянките за таксита в столицата

Заради това, че исканията на Националния таксиметров синдикат не се чуват и не им се обръща внимание от страна на Столичната община от бранша продължават безсрочния си протест. Закритите от общината стоянки се превръщат в зона на протест с поставяне на знак, с който се иска възстановяването им. 40% от таксиметровата инфраструктура в зона ЦЕНТЪР..

публикувано на 21.05.24 в 07:34

Ректори и синдикати на среща в МОН за повишение на заплатите в университетите

В Министерството на образованието и науката ще се проведе заседание между синдикатите във висшето образование, Съвета на ректорите и министъра на образованието и науката Галин Цоков. На срещата ще се реши как ще се разпределят одобрените нови 41 милиона лева от служебния кабинет за повишение на заплатите в сферата. От Съвета на ректорите..

публикувано на 21.05.24 в 07:31
Димитър Главчев

В НС изслушват служебния премиер за пенсиите

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев. Изслушването на служебния премиер Димитър Главчев е във връзка  с предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите. Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да..

публикувано на 21.05.24 в 07:28

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки. Валежите са толкова силни, че могат да причинят наводнения и реките Севезо, Ламбро и Олона да прелеят. Това е прогнозата за следващите 24 часа, което накара властите да обявят червен код в град Милано. Експертите..

публикувано на 21.05.24 в 03:58
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на официална церемония от президента Никос Христодулидис. Националната обсерватория в планината..

публикувано на 21.05.24 в 03:49