Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефката на Митниците Петя Банкова остава в ареста

Петя Банкова
Снимка: БТА

Директорът на агенция "Митници" Петя Банкова остава за постоянно в ареста, реши Софийският градски съд. Банкова беше задържана тази седмица след акция на ДАНС. Заедно с нея бяха арестувани Марин и Стефан Димитрови. Тримата бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, а Банкова - и за търговия с влияние и подкупи. Според прокуратурата групата е действала от януари 2023 година до началото на април 2024 година. 

Банкова и Стефан Димитров се явиха в съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. Преди заседанието третият задържан - Марин Димитров - беше откаран в болница. Обвиняем е и Никола Николов - Паскал, който е обявен за общодържавно издирване. Съдът остави Банкова и Димитров в ареста, защото може да повлияят на разследването и защото има разминаване между дадените показания и приложените доказателства, включително специални разузнавателни средства. 

На влизане в съдебната зала Банкова отрече обвиненията.

От прокуратурата са приложили доказателства, включително от снимков и видеоматериал, за познанството между Банкова и Димитров.

Материалите по делото от Прокуратурата получили през последните 72 часа.

"Разбрах за действията, които се извършват, процесуални, от медиите. След няколко часа бях определен за наблюдаващ прокурор. Не мога да ви кажа нищо по-различно".

Съдията посочи, че при разпита Банкова е отрекла да познава Марин и Стефан Димитрови, но това се разминавало с приложените свидетелски показания и информацията от използваните специални разузнавателни средства.

Адвокатите на Банкова обясниха, че тя не е знаела с какво се занимават Марин и Стефан Димитрови:

"Тя разбра, че това са лица, с които я е запознал служител на ДАНС, които познават Бойко Рашков, Калин Стоянов, Живко Коцев. Тя не предполага, че е възможно тези лица да имат престъпна деятелност".

В съдебната зала беше изнесена информация за среща между директорката на агенция "Митници" и главния секретар на МВР Живко Коцев, на която присъствал и Стефан Димитров. Имало и снимки от летище София, на които се вижда, че Димитров подарява на Коцев скъп часовник, стана ясно още в съдебната зала

По-рано, на влизане в залата, Банкова отрече да подкупвала някого.

Мярката за постоянен арест ще бъде обжалвана от защитата на обвиняемите пред Софийския апелативен съд. 

Предстои да бъдат разпитани още свидетели по досъдебното производство.

Наблюдаващите прокурори обясниха, че разследването е на ранен етап, ще бъдат анализирани още доказателства и ще се прецени дали да бъде разширен кръгът на обвиняемите.

"Делото е на 3 дни и продължава разследването. Събират се доказателства. Ако се съберат други доказателства, няма пречка да бъдат повдигнати обвинения и други лица" каза прокурор Илиян Точев.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31