Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефката на Митниците Петя Банкова остава в ареста

Петя Банкова
Снимка: БТА

Директорът на агенция "Митници" Петя Банкова остава за постоянно в ареста, реши Софийският градски съд. Банкова беше задържана тази седмица след акция на ДАНС. Заедно с нея бяха арестувани Марин и Стефан Димитрови. Тримата бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, а Банкова - и за търговия с влияние и подкупи. Според прокуратурата групата е действала от януари 2023 година до началото на април 2024 година. 

Банкова и Стефан Димитров се явиха в съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. Преди заседанието третият задържан - Марин Димитров - беше откаран в болница. Обвиняем е и Никола Николов - Паскал, който е обявен за общодържавно издирване. Съдът остави Банкова и Димитров в ареста, защото може да повлияят на разследването и защото има разминаване между дадените показания и приложените доказателства, включително специални разузнавателни средства. 

На влизане в съдебната зала Банкова отрече обвиненията.

От прокуратурата са приложили доказателства, включително от снимков и видеоматериал, за познанството между Банкова и Димитров.

Материалите по делото от Прокуратурата получили през последните 72 часа.

"Разбрах за действията, които се извършват, процесуални, от медиите. След няколко часа бях определен за наблюдаващ прокурор. Не мога да ви кажа нищо по-различно".

Съдията посочи, че при разпита Банкова е отрекла да познава Марин и Стефан Димитрови, но това се разминавало с приложените свидетелски показания и информацията от използваните специални разузнавателни средства.

Адвокатите на Банкова обясниха, че тя не е знаела с какво се занимават Марин и Стефан Димитрови:

"Тя разбра, че това са лица, с които я е запознал служител на ДАНС, които познават Бойко Рашков, Калин Стоянов, Живко Коцев. Тя не предполага, че е възможно тези лица да имат престъпна деятелност".

В съдебната зала беше изнесена информация за среща между директорката на агенция "Митници" и главния секретар на МВР Живко Коцев, на която присъствал и Стефан Димитров. Имало и снимки от летище София, на които се вижда, че Димитров подарява на Коцев скъп часовник, стана ясно още в съдебната зала

По-рано, на влизане в залата, Банкова отрече да подкупвала някого.

Мярката за постоянен арест ще бъде обжалвана от защитата на обвиняемите пред Софийския апелативен съд. 

Предстои да бъдат разпитани още свидетели по досъдебното производство.

Наблюдаващите прокурори обясниха, че разследването е на ранен етап, ще бъдат анализирани още доказателства и ще се прецени дали да бъде разширен кръгът на обвиняемите.

"Делото е на 3 дни и продължава разследването. Събират се доказателства. Ако се съберат други доказателства, няма пречка да бъдат повдигнати обвинения и други лица" каза прокурор Илиян Точев.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Севинч Солакова, ЦИК

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена - 26 стотинки

Централната избирателна комисия обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите две в едно на 9 ти юни . Печатницата на БНБ по Изборен кодекс има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките хартия за..

публикувано на 17.05.24 в 16:52

8 страни от ЕС постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия

Осем страни-членки на ЕС от първа линия на миграционните потоци и от Централна Европа приеха обща позиция за миграцията на министерска среща днес в Никозия. Те постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия с оглед предоставянето на международна закрила на нейните граждани, бе подчертано в приетата от тях съвместна..

публикувано на 17.05.24 в 16:42

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер по системата ХЕМС, съобщи в Силистра служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.  Днес е бил извършен първият тренировъчен полет с медицински екипи и съответното оборудване.  Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина Във В. Търново беше..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Роберт Фицо

Роберт Фицо отново е опериран, състоянието му остава сериозно

Премиерът на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян в сряда, отново беше опериран и все още е в сериозно състояние, предаде БТА. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Новината съобщи словашкият министър на отбраната Робърт Калиняк.  "Той беше подложен на близо двучасова операция. Състоянието му е все още много сериозно. Ще са нужни..

публикувано на 17.05.24 в 16:20

В ЕС забраниха разпространението на още 4 медии, свързани с Русия

Страните членки на ЕС забраниха излъчването и разпространението на още 4 медии, свързани с Русия - сайтът Voice of Europe ("Гласът на Европа"), агенция "Новости" и вестниците "Известия" и "Российская газета". Англоезичният сайт Voice of Europe е базиран в Чехия. Той бе санкциониран от властите в Прага в края на март, след като бе обявен за..

публикувано на 17.05.24 в 16:16

Андре Токев: Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност

"Майката ми ме е възпитала да бъда честен и откровен. Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност" . Това заяви пред БНР шеф Андре Токев.  Известният кулинар и водещ на телевизионно предаване беше арестуван в София, след като беше заловен да шофира с близо 1,9 промила алкохол в кръвта. По-късно получи..

публикувано на 17.05.24 в 16:05
Стадионът в Ловеч

Литекс (Ловеч) става общински футболен клуб под друго име

Община Ловеч ще получи като дарение от дружеството "Ловеч спорт 96" градския стадион и тренировъчната база с прилежащите и терени и сгради, ще придобие безвъзмездно и собствеността на фирмения футболен отбор "Литекс". Дружеството "Литекс комерс" притежава ловешкия футболен клуб от 1996 г. а "Ловеч спорт 96" стопанисва и управлява стадиона и..

публикувано на 17.05.24 в 16:04