Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков сезира специалния прокурор за натиск върху главния секретар на МВР

Министър-председателят в оставка Николай Денков (вляво) и главният секретар на МВР Живко Коцев
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Николай Денков сезира ад хок прокурора Даниела Талева за упражнен натиск върху главния секретар на МВР  Живко Коцев от изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. От пресцентъра на Министерския съвет уточняват, че в сигнала до Талева се съдържат факти и обстоятелства, станали известни на Денков при изпълнение на служебните му задължения.

В основата на сигнала е устен и писмен доклад от Коцев, пораждащ основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна Сарафов. В него главният секретар на МВР твърди, че 03.04.2024 година е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова. Това е станало в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев.

Същата вечер натиск върху Коцев оказал и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление, че подава оставката си и настоял за незабавното му подписване, описва случилото Денков.

Премиерът в оставка очаква от ад хок прокурора Даниела Талева да провери:

1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта ѝ и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев? 

4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?

5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на  Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да - с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

Пред БНР заместник - градският прокурор на София Христо Кръстев потвърди, че такъв формат среща е имало, но отказа да коментира съдържанието ѝ. Каза обаче, че ако бъде потърсен, ще го направи пред прокурор.

Председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев отрече в негово присъствие Живко Коцев да е бил заплашван с обвинение и арест да подаде оставка. Отказа обаче да каже бил ли е на визираната от Денков - по твърдения на Коцев, среща.

Сарафов и Кирилова не отговориха на съобщенията ни.

От Върховния касационен съд , където се подават сигналите, свързани с главния прокурор, съобщиха, че сигналът на министър- председателят в оставка е вече регистриран. Предстои съдия Лада Паунова да прецени относим ли е той към правомощията на специалния прокурор Даниела Талева.

Проверка по твърденията за натиск над главния секретар на МВР от магистрати в последния си работен ден поиска и правосъдният министър в оставка Атанас Славов. Той очаква това от Инспектората към Висшия съдебен съвет,  Висшия прокурорски съвет и Общото събрание по отношение на Борислав Сарафов и Илияна Кирилова.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние след инцидент с автобус в центъра София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство, което се движи по линия №5, са паднали. Две жени са в по-тежко..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на НОИ с..

публикувано на 21.05.24 в 15:18

В Монтанско инспекторите от ИАРА заловиха трима рибари бракониери

В Монтанско заловиха трима рибари, извършвали бракониерски улов . Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливите на язовир "Огоста", където рибата хвърля хайвера си. "На място хванахме трима от Берковица", съобщи Валери Спасов, инспектор "Рибарство и контрол" в..

публикувано на 21.05.24 в 15:01

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната, посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка. „Казва се, че България не покрива инфлационния критерии, остава висока заради растежа на доходите. ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време. Защото..

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25
Арх. Любо Георгиев

Арх. Любо Георгиев: Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани

Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани. Това заяви пред БНР арх. Любо Георгиев, "Екипът на София". След официалното съобщение за спирането на Симеоновския лифт темата влезе в политическия дневен ред.  Служебният премиер Димитър Главчев разпореди проверка на ДАНС. Според собственика на лифтовете на Витоша, темата..

публикувано на 21.05.24 в 14:04