Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел допусна в Газа 468 камиона с помощи

Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт "Рафах" - 22 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Израел обяви, че е допуснал в Газа 468 камиона с помощи за местното население - най-голямото количество за едно денонощие, откакто започна войната. Това съобщи АФП.

По данни на агенцията на ООН за бежанците през миналия месец в палестинския анклав са били допускани по 150 камиона средно на ден, при норма от поне 500 преди 7 октомври.

Доставките нараснаха драстично през последните дни, след като на 1 април израелските войски убиха 7 чуждестранни хуманитарни работници. Съединените щати реагираха с предупреждение, че ще преразгледат политиката си по отношение на Газа, ако Израел не вземе незабавни мерки срещу ширещия се глад в градовете, които е окупирал.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Засега няма заповед за удължаване на забраната за износ на инсулин

Все още няма публикувана заповед за ново удължаване на забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Срокът на мораториума изтича днес.  Преди месец служебният здравен министър Галя Кондева го удължи заради данни за нередовни доставки, забавяне или отказ от търговците на едро да заредят посочените лекарства в аптечната мрежа. Износът..

публикувано на 16.05.24 в 15:05

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни е налична на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Там е събрана цялата информация за правата на избирателите. Обявени са и начините за гласуване на хората с трайни увреждания. Ако те не могат да посетят изборно помещение, могат да заявят до 25..

публикувано на 16.05.24 в 15:00

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана за участието си в три съвместни научноизследователски проекта в областта на отбраната. Европейската комисия обяви резултатите от отправените през 2023 г. покани за участие. Избрани са общо 54 проекта, като финансирането им възлиза на 1,031 милиарда евро...

публикувано на 16.05.24 в 14:59
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Парите в образованието да са срещу качество

Ако приоритет ни е да запазим качеството на образованието, нека първо да проверим качеството на преподавателите в университетите и след това да бъде заслужена заплатата, която те получават, т.е. парите да са срещу качество. Това каза пред БНР финансистът Любомир Каримански, бивш депутат от "Има такъв народ", председател на комисията по бюджет и..

публикувано на 16.05.24 в 14:19

Мъж, издирван от САЩ за сексуална експлоатация на деца, под стража в Благоевград

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина заради сексуална експлоатация на деца, който беше задържан в Благоевград, получи мярка за неотклонение "задържане под стража".  Искането беше внесено в съда от Окръжната прокуратура.  Спрямо чужденеца Окръжният съд на окръг Аляска е издал заповед за задържане с цел..

публикувано на 16.05.24 в 14:08
Петер Бистрон

Отнеха имунитета на германски крайнодесен депутат, обвинен в шпионаж за Русия

Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който бе обвинен в шпионаж за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп. Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи Ще разклати ли шпионски..

публикувано на 16.05.24 в 14:06
Евгения Костадинова

Евгения Костадинова: За сигурността на матурите са ангажирани над 13 000 квестори, ДАНС и МВР

Всички процедури за държавните зрелостни изпити са проиграни и утъпкани, ръководството на МОН е създало добра организация, която да гарантира сигурността и да няма теч на изпитното съдържание. За това увери в интервю пред БНР Евгения Костадинова, експерт в МОН. "В съдържателно отношение няма промени спрямо предходната година. Това създава..

публикувано на 16.05.24 в 13:58