Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев и Георги Георгиев в спор за боклука на София

Снимка: sofia.bg

Общинските съветници от ГЕРБ - СДС в София предупредиха, че градът е изправен пред екологична криза заради лошо управление на завода за отпадъци.

Има риск София да бъде глобена, тъй като заравя стотици хиляди отпадъци, вместо от тях да се извлекат полезните суровини. Заравянето на RDF горивото трябва да се оползотворява, категорични са от ГЕРБ-СДС.

Липсват работници, които ръчно да разделят отпадъците, алармира Георги Георгиев:

"Това е огромен екологичен проблем, защото много по-бързо ще се запълни депото и, на второ място, огромен икономически проблем. Няма никаква логика да изхарчим хиляди левове от парите на софиянци, да обработим от камионите за боклук суровината да се превърне в RDF гориво и в крайна сметка да бъде заровено. Дали това е законно? Имаме огромни притеснения, че не е, затова с колегите днес подаваме сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите. Фактът, че се заравя чист RDF, го признава и директорът на завода Савов, включително и във видеата, които сме качили. 

На второ място, крайно притеснително е, че няма никаква организация, от 5 месеца, откакто са встъпили в длъжност колегите за рециклирането на отпадъци, говорим за следното - трябва да имат десетки работници, били са 70 през 2023 година на 24-часова смяна, които да отделят от поточните линии различните подлежащи на рециклиране материали. Сепариране, това, което се получава сега, че имат между 6 до 8 души на смяна, което означава, че 1 работник в завода за отпадъци вече пети месец трябва през ръцете му буквално да минат 70 тона отпадъци, от които той да извади метала, стъклото и хартията. Имаме задължения по договор с Европейската комисия, което е било изпълнявано през целия период на работа на завода от 9,52-процентно сепариране. Обърнахме внимание, че един от бункерите в завода е пълен на 90%, а другият на 70%. Такава запълняемост досега не е имало. Това е в резултат на лошата организация, че няма кой да отделя материалите за рециклиране, поради което имахме и десетки камиони на опашка пред завода".

Кметът Васил Терзиев заяви, че до края на годината само 10% от боклука на София ще се депонира в завода за отпадъци, а не 90%, както бе при предишното ръководство. Това е част от оздравяването на завода, в противен случай той ще бъде запълнен с отпадъци до 28 месеца. 2/3 от RDF - горивото, което се произвежда от боклука и вече е с добро качество, се заравя поради липса на интерес. 

3 милиона лева ще бъдат спестени от ръчното сепариране на боклука. От 16 на 40 ще бъде увеличен броят на работниците, обяви Терзиев.

"Съоръжение с капацитет 21 години, 21 години експлоатационен срок ще бъде запълнено за около 9 години. Сами може да направите сметката колко точно добре управляван е целият процес по рециклиране и извозване и горене на съоръжение с капацитет 21 години, 21 години експлоатационен срок ще бъде запълнено за около 9 години. Сами може да направите сметката колко точно добре управляван е целия процес по рециклиране и извозване и горене на RDF. 21 години планиран срок за 9 години ще бъде изчерпан, като тук не се включва една малка подробност, че през този период са били извозвани стотици хиляди тонове боклук в Долни Богров. Тоест, това не е само един проблем. Имаме 2 проблема. Оттам нататък вече идват всички други проблеми, с колко се рециклира", коментира кметът. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинците оглеждат щетите след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусейрат, централната част на Ивицата Газа, 3 юни 2024 г.

"Ал Джазира": 17 палестинци са убити при израелски удар срещу бежански лагер

17 палестинци са били убити при двоен израелски удар срещу бежанския лагер Нусейрат, съобщават световните агенции, позовавайки се на "Ал Джазира". Протести в Ерусалим с призив за оставка на правителството При първият удар са били убити десет души, включително жени и деца. Петима от тях са били част от едно семейство. Час по-късно..

публикувано на 18.06.24 в 12:03
Цончо Ганев

Цончо Ганев: "Възраждане" ще бъде опозиция на поредното евроатлантическо правителство

"Възраждане" обяви, че ще бъде опозиция на поредното евроатлантическо правителство. Заместник-председателят на партията Цончо Ганев прогнозира, че ще бъде създаден редовен кабинет, скрит зад формулата на експертно правителство: "Аз лично очаквам, че с изключение на "Възраждане" всички ще се включат в това управление. Ще видим катарзиси..

публикувано на 18.06.24 в 11:57
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин пред севернокорейски вестник: Опитите на Запада да изолира Русия се провалиха

Тази вечер се очаква руският президент Владимир Путин да пристигне на двудневно държавно посещение в Северна Корея В навечерието на посещение си Путин заяви пред севернокорейския в. "Нодон синмун", че Москва и Пхенян ще се обединят, за да се противопоставят на натиска на Запада Путин пристига на двудневна визита в Северна Корея Путин..

публикувано на 18.06.24 в 11:56

И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС

БСП, също като ПП-ДБ и "Възраждане", не се отзова на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за правителство с първия мандат. Срещата беше насрочена за 11 часа, но представители на социалистите не дойдоха. Изпълнителното бюро на БСП е решило да не се ходи на тази среща. Зам.-председателят на ИБ Ирена Анастасова заяви пред БНР, че е взето решение..

публикувано на 18.06.24 в 11:44
Васил Тренев, изпълнителен директор на

Предстои поскъпване на водата в София

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на "Софийска вода" - днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че държавният регулатор ще утвърди размера на нормата на 10 юли.  Нормата на възвращаемост се отразява на крайната цена на водата за потребителите.  КЕВР определи 8,12 на сто, както на всички други..

публикувано на 18.06.24 в 11:00
Хюлия Алтън

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

За българските изселници в Турция обикновено се говори само по време на избори – каква е избирателната им активност, какви са политическите предпочитания, защо ДПС печели най-много от гласовете в южната ни съседка.  Защо обаче стремежът за изучаване на български език при изселническата общност нараства и как поддържането на връзката с..

публикувано на 18.06.24 в 10:59
Илияна Йотова

Илияна Йотова: Важното е България да излезе от безвремието

Важното е България да излезе от безвремието - по този начин вицепрезидентът Илияна Йотова коментира хода на преговорите за съставяне на правителство. Тя призова да се изчака краят им, като видя възможност повече партии да се отзоват на призива за преговори в лидерска среща. Йотова изрази притеснение, че няма ясна формулировка за..

публикувано на 18.06.24 в 10:58