Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибарски: Всеки ден българската енергетика плаща капацитет 500 000 долара, но не се използва изцяло

Снимка: БГНЕС

Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да плаща капацитет, който се равнява на 500 хиляди долара. Всеки ден този капацитет обаче не се използва. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски.

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз", трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 000 долара, всеки ден. Този капацитет обаче не се използва. За пример, 2023 година от възможни 14 кораба да бъдат доставени, са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки, че ние не го ползваме, изплащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който са договорили служебното правителство с министър Росен Христов. Тези неща, три месеца заседава комисията, въобще не са в доклад. Докладът вече е готов и другата седмица трябва да бъде в зала", коментира той.

Рибарски посочи, че "Булгаргаз" е бил ощетен от договора с турската държавна енергийна компания "Боташ", подписан в началото на миналата година. Изводът се съдържа в доклад на парламентарната временна комисия, която проверява споразумението. Комисията е изготвила доклад, който следващата седмица ще бъде внесен в парламента.

"Нашето предложение, което записахме в решението, което трябва да бъде взето следващата седмица в зала е, цялото решение и този доклад да отидат в Прокуратурата и ДАНС", каза Рибарски.

Друг член на парламентарната комисия Борислав Гуцанов от БСП, коментира, че това е срамен и загробващ договор за България. Той добави, че служебният министър на енергетиката Росен Христов не е имал право да подписва договора, тъй като той не е съгласуван с Министерския съвет и е бил подписан само от осем министри. Според Гуцанов договорът много трудно може да бъде развален, тъй като е на стойност над 2,2 милиарда евро, но може да бъде предоговорен.

"Една такава подробност, която сигурно ще ви бъде интересна е, че таксата услуга за пренос за "Боташ" е 9 долара, и 10 за пренос, докато с Гърция е 5.4 евро. Какви се струва? Два пъти има разлика за едно и също нещо, което се прави. Кой ги е договоралят тези условия и защо тези хора все още не са подведени под отговорност?", попита Гуцанов.

Заради този договор от БСП ще поискат да бъдат освободени директорите на "Булгаргаз". 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

6,5 млрд. евро допълнително за армията догодина поиска германският министър на отбраната

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година и връщане отчасти на наборната служба, за да се въъзстанови отбранителната мощ на германската армия. Най-малко 6,5 милиарда евро са необходими на германската армия, за да излезе от кризата, в която се намира в..

публикувано на 17.05.24 в 19:47
проф. Добромир Димитров

179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на МУ- Плевен получиха дипломите си

В Плевен тържествено връчиха дипломите на 179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на Медицинския университет. Те са граждани на 16 страни от цял свят. Средният успех на 21-вия пореден випуск чуждестранни лекари е много добър 4.90, с висок брой отличници - 24, които бяха наградени с плакет "Отличник", луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи. Всички..

публикувано на 17.05.24 в 19:40
Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков.

За хакерска атака по време на матурите съобщи министърът на образованието

Министерството на образованието е станало обект на хакерска атака по време на матурите, това каза служебният министър на образованието Галин Цоков. Той потвърди за изтичане на отговори на част от матурата. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература МОН няма да допусне "купени матури" "Течът не е от самото Министерство..

публикувано на 17.05.24 в 19:36