Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решават – 100 лв. великденска добавка за бедните пенсионери?

заседание на Народното събрание
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Депутатите решават днес дали великденската добавка за най-ниските пенсии да бъде 100 лв.

Първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ СДС и ДПС, беше за 75 лв. великденска добавка за всички с пенсии под линията на бедност. То беше прието на първо четене в зала миналата седмица, срещу него гласуваха само от ПП-ДБ с мотива, че тези пари ги няма в системата и са за трайно увеличение на пенсиите.

На Бюджетна комисия в сряда беше направена корекция и добавката за Великден се увеличи на 100 лв. Мярката ще струва 54 милиона лева, които ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

На комисия беше отхвърлено предложението на БСП пенсионерите с пенсии под 526 лв. да получат по 100 лв. за тези, които получават под 526 лв., и по 50 лв. – за останалите.

Промяната в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване засега е единствената точка в дневния ред на народните представители. Парламентарен контрол не е предвиден.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голяма част от София остава без топла вода за няколко дни

Големи райони в София остават без топла вода за три дни. Причината – авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул. "История Славянобългарска", надлез "Надежда", бул. "Княгиня Мария-Луиза" - "Гарови жилища", бул. "Княгиня Мария-Луиза", ул. "Веслец",..

публикувано на 22.05.24 в 12:16
Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г.

Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще признаят държавата Палестина на 28 май. В отговор израелското външно министерство заяви, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия. По-рано в интервю за Си Ен Ен израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници..

публикувано на 22.05.24 в 12:14

Пламен Тотев получава "Ловешки меч" на церемония тази вечер

В навечерието на 24 май на церемония довечера ще бъде връчена годишната награда в областта на културата "Ловешки меч". Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да се стимулират изявите на творците и дейците в сферата на изкуството и културата в община Ловеч, да се отдаде заслуженото внимание, обществена гласност и..

публикувано на 22.05.24 в 12:13

Симулация на Дунав: Сблъсък на два кораба и нефтен разлив

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024".  Според сценария - на речен километър 496 по Дунав се сблъскват при разминаване единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ..

публикувано на 22.05.24 в 11:44

Доц. Атанас Банчев: Нивото на спазване на стандартите при преливане на кръв е много високо

Заключителния т  доклад от проведено обществено разследване на скандала със заразена кръв в Обединеното кралство направи шокиращи разкрития за прикриване на истината на най-високо равнище , освен печалната статистика за най-малко 3 000 жертви в резултат на заразявания при кръвопреливане. Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и..

публикувано на 22.05.24 в 11:35
Мамографското изследване е един от методите за профилактика и диагностика на рак на гърдата

Д-р Гергана Георгиева: Да се говори повече за рака на гърдата!

Профилактиката е изключително важна, тъй като ракът на гърдата обхваща все повече по-млади жени. Това каза д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "ACI BADEM Сити клиник" – Младост. Специалистът препоръча след 25-годишна възраст веднъж годишно да се прави ехография, а след 40-годишна възраст да се провеждат и..

публикувано на 22.05.24 в 11:25

Гръцки медии коментират Вертикалния газов коридор

Гръцките медии днес съобщават за реализиране от България на проект за трансфер на газ от Гърция през нашата страна за Евросъюза и Украйна. България започва строежа на вертикален газов коридор в посока от юг на север за Европейския съюз и Украйна, посочват медии в южната ни съседка. Специализираното издание "Светът на енергетиката" подчертава,..

публикувано на 22.05.24 в 11:21