Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков
Снимка: БГНЕС

Народните представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии.

Остри възражения изразиха от опозицията.

Според "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" предложените промени в правилника нарушават новите поправки в Конституцията, които предвиждат Народното събрание да не се разпуска до избор на новите депутати.

Опозицията видя и опит за ограничаване на гласа на опозицията. Депутатът от "Възраждане" Петър Петров заяви: 

"Не може да с ограничават правомощията на депутатите. Конституцията е променена в обратния смисъл и тези промени мята специален режим".

От БСП поискаха по време на кампанията да остане редовният парламентарен контрол. 

Драгомир Стойнев настоя:

"Няма как при постоянно действащ орган, който ще почива, има опасение за преяждане с власт. Но в същото време къде отива контрола".

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обясни промените с парламентарната практика досега и е опит да се избегне злоупотребата с предизборна цел:

"Най-голямото притеснение на обществеността е, и то започва да се потвърждава, е, че в момента, в следващите дни и седмици, ние ще изпадаме в някакъв невероятен популизъм. От тази трибуна ще се говорят всякакви глупости, само и само защото някой си въобразява, че по този начин ще се хареса на някакви групи хора". 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Ето какво споразумение за примирие на "Хамас" с Израел предлага САЩ

Съединените щати призоваха радикалната палестинска групировка "Хамас" да се съгласи на предложението за споразумение с Израел, което дипломати описаха като "изключително щедро". С посредническа роля в Тел Авив пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на седмата дипломатическа обиколка в Близкия изток след 7-ми октомври. Докато..

публикувано на 01.05.24 в 07:59
Протест в Колумбийски университет в САЩ

Десетки арестувани по време на протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк

Нюйоркската полиция арестува десетки протестиращи в подкрепа на палестинците студенти от Колумбийския университет. Акцията на полицията в Ню Йорк в Колубийския университет започна малко след 21 часа местно време, като основната и цел беше да освободи една от аудиториите, в която се бяха барикадирали протестиращите студенти. Освен аудитория..

публикувано на 01.05.24 в 07:53

Мащабна транспортна стачка обзема съседна Гърция

По традиция гърците отбелязват Международния ден на труда със стачка. Протестите и демонстрациите се организират от синдикатите и Комунистическата партия. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви, че Първи май е ден за защита правата на работниците, а не ден за почивка. От тази нощ моряците спряха движението на кораби и..

публикувано на 01.05.24 в 07:47

БНР кани за споразумение регистрираните за изборите партии и коалиции

Българското национално радио (БНР) кани на 2 и 7 май регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети за подписване на споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, бул. Драган Цанков №4...

публикувано на 01.05.24 в 07:43

БНБ изчисли 3,78% основен лихвен процент

Основният лихвен процент спада до 3,78 на сто от днес изчисли Българската народна банка (БНБ). Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията при лихвите. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения. За април тя беше 3,8 процента.

публикувано на 01.05.24 в 07:38

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийино и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 07:35
Корнелия Нинова

БСП на срещи с леви партии и синдикати и празник в Борисовата градина

По повод Първи май "БСП за България" ще се срещне с партии, неправителствени организации, граждански структури от левия спектър, център и патриотични организации.  Срещата ще се състои в Пленарната зала на бившата сграда на Народното събрание (НС). Поканени за участие са и представители на синдикатите. Теми на дискусията ще бъдат правото и условията..

публикувано на 01.05.24 в 07:33