Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри.

"Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички: "няма да подпиша за министрите", другите: "ще махнем шефа на парламента". Ами, добре. Няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма президент. Какво се случва с държавата? Това не е сериозно. Ние сме в предизборна кампания на практика вече. Всички да спрат и да се съобразят с Конституцията", категоричен беше Пеевски.

А по-рано номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. 

Пред журналисти Митов беше категоричен, че е готов за поста и има подкрепата на лидера на партията Бойко Борисов.

"Първият разговор е между мен и господин Главчев, който очевидно не е могъл да се сработи с външния министър, който той освободи - господин Стефан Димитров. Де факто е търсил възможност да гарантира ясна външна политика, опряна на ясен европейски и проатлантически профил на човек, който със сигурност ще следва подобен тип политика", каза той.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова и Георги Свиленски в парламента за среща с леви партии и привърженици

Корнелия Нинова призова за обединение в лява национална алтернатива

В Деня на труда и международната работническа солидарност БСП призова за обединение в лява, патриотична, националноотговорна алтернатива. По време на дискусия с участието на партии, синдикати, неправителствени организации от левия спектър и симпатизанти лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова за спасение на страната от паралелната..

публикувано на 01.05.24 в 11:08
Илияна Йотова

Илияна Йотова критикува решението на служебния кабинет за частна детска болница

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред журналисти в Първомай, че е била изненадана от вчерашното решение на служебния кабинет за изграждането на частна детска болница в София.  Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София -  правителството разреши на същия инвеститор да..

публикувано на 01.05.24 в 11:02

САЩ възнамерява да направи статута на марихуаната "нискорисков наркотик"

Американското правителство планира да промени статута на марихуаната и да я обозначи като нискорисков наркотик, предаде ДПА, като се позова на Ен Би Си Нюз и в. "Вашингтон пост", които цитират източници, запознати с плановете. В САЩ достъпът до контролирани вещества се регулира със закон, който ги групира в пет различни категории, съобщава..

публикувано на 01.05.24 в 10:56

Италиански туристи: София излъчва положителна енергия

София започва да празнува 145 години от обявяването ѝ за столица.  Според италиански туристи София излъчва положителна енергия.  "Това е усещане за слънце и светлина. И преди всичко - усещане на гостоприемство. Хората са внимателни. Една учтивост с вкус на минало, когато хората бяха различни, преди светът да тръгне прекалено бързо в ежедневието",..

публикувано на 01.05.24 в 10:30
Ginger Groove

Ginger Groove: С джаз в душите на Деня на труда

В Деня на труда "Нощен Хоризонт" поздравява слушателите с музика и то не каква да е, а изтънчена, пълна с музикален контекст. Ритъмът й чудесно подхожда на празничния ден . Сливаме се с ритъма на джаз, суинг и Боса нова . Нещо като носталгия по миналото, но не съвсем. За джазът казват, че е вариабилен, има свойството да..

публикувано на 01.05.24 в 10:23

3% безработица във Велико Търново, "работната ръка диктува правилата"

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната. Ниската безработица поражда криза, защото на пазара на труда са останали основно неактивни лица с ниска квалификация, които не отговаря на търсенето от бизнеса, коментират специалистите по подбор на персонала. Намирането на квалифицирани кадри е..

публикувано на 01.05.24 в 10:19

Какви са тайните на физиката на гмуркането

Лятото почти дойде, а тези, които ще се отравят към морето, със сигурност нямат идея какво се случва, когато се гмурнат във водата.  Пред БНР студентът по медицина Христо Проданов разкрива тайните на физиката на гмуркането. Освен че учи все още медицина, той вярва, че познаването и на физичните процеси, ще го направи по-добър в професията му, а тя..

публикувано на 01.05.24 в 10:13