Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Милорад Додик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница.

По време на войната в Босна през първата половина на 90-те години на миналия век Сребреница беше мюсюлмански анклав под протекцията на сините каски на ООН. на 11 юли 1995 година обаче той беше превзет от армията на босненските сърби и през следващите няколко дни бяха избити близо 8000 босненски мюсюлмани там.

Проектът на резолюция е предложен от Германия и от Руанда и се очаква да бъде подложен на гласуване в Общото събрание на ООН в началото на май.

На протеста в Баня Лука - главния град на Република Сръбска в Босна - Милорад Додик заяви, че такава резолюция е неприемлива за сърбите. 

"Сребреница беше престъпление, но не беше геноцид", заяви той. Лъжа било, че 8000 души са избити за 7 дни. И заплаши, че ако конфедералното правителство в Сараево не оттегли подкрепата си за проекторезолюцията, босненските сърби нямало повече да споделят една държава с босненските мюсюлмани.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на място след получени леки наранявания при инцидента в Birley Community College в град Шефийлд. От..

публикувано на 01.05.24 в 20:29

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти провокираха митинга с безредици и лозунги срещу полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ...

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00

Ваня Григорова и Мая Манолова: Обединение вляво няма да има

Обединение вляво няма да има, казаха Ваня Григорова и Мая Манолова в Кюстендил, където представиха старта на кампанията на "Солидарна България" за предстоящия вот. Изказването беше по повод призива на председателя на БСП Корнелия Нинова от по-рано днес, че всички напуснали партията са поканени да се върнат, включително Сергей Станишев...

публикувано на 01.05.24 в 19:47
Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това..

публикувано на 01.05.24 в 19:22
Теренът за новата детска болница в кв.

Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата

След като министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София, с позиция излезе инвеститорът Търговска Лига.  В нея се казва, че дружеството се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.  И допълва -..

публикувано на 01.05.24 в 19:00