Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Жечо Станков
Снимка: БТА

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна. 

Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен на прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, КЕВР и Български енергиен холдинг. По искане на опозицията в списъка на получателите беше включена и Европейската прокуратура с мотив "липса на доверие към родната". 

В първите два от тях  депутатите спориха дали могат да приемат проект на решение на НС по споразумението с "Боташ", без в зала да е внесен доклад на Временната комисия. След прекъсване на заседанието и заплахи за искане на оставката на председателя на парламента Росен Желязков докладът беше внесен, а тежките констатации в него дадоха повод за взаимни обвинения кой е виновен, кой не е предприел действия за предоговаряне на условията по споразумението и колко мрачно е бъдещето на "Булгаргаз".

Против решението гласуваха само от ДПС. 

Близо два часа продължи спорът между депутатите дали могат да приемат проект на решение на Народното събрание по споразумението с "Боташ" без в зала да е внесен доклад на временната комисия. Имаше прекъсване на заседанието и заплахи за искане на оставка на председателя на НС Росен Желязков. 

По време на дебатите от ПП-ДБ обвиниха доскорошните си партньори в управлението от ГЕРБ-СДС в опит да прикрият фактите. Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви:

"С тези ваши действия вие реално ставате съизвършител в укриване на доказателства за тежка финансова щета за българската държава. Напомням ви, че Комисията установи финансова щета в размер на 500 000 долара на ден. 1 милион лева на ден, господин председател, 2,4 милиарда долара за 13 годишния период на договора". 

В отговор председателят на временната комисия Жечо Станков от ГЕРБ-СДС репликира:

"В последното правителство, оглавявано от министър-председателя Денков, енергийният министър Радев и финансовият министър Василев не са си мръднали пръста и за десетте месеца на управление на правителството на Денков са платени стотици милиони по този договор, без той да бъде предоговорен. Целият български народ плаща скъпия газ, целият български народ плаща десетте месеца безвремие на премиера Денков". 

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че кабинетът "Денков" е бездействал и заподозря опит за фалит на "Булгаргаз" в полза на неговия конкурент:

"Най-голямата друга компания за търговия на газ в България "Овергаз", собственост на Сашо Дончев. Кой е Сашо Дончев – най-големият спонсор на "Промяната" с 500 000 лева като физическо лице. "Булгаргаз" е пред фалит. "Булгаргаз" е въпрос само на време не само да си загуби пазарния дял, а да фалира". 

От ПП-ДБ напомниха за времето, когато Жечо Станков е бил зам.-министър на енергетиката. Венко Сабрутев каза:

"И моля да видите дали там, в списъка с партньори, не фигурира фирмата на майката на господин Станков. И дали пък случайно в тази фирма не е станала основен партньор на "Булгаргаз". 

Борислав Гуцанов от БСП каза: 

"Ако имахте желание този договор да бъде променен, смятам, че имаше как да накарате министър-председателят и министърът на енергетиката да направят така, че да започнат преговори с турската страна за промяна на този договор". 

Хамид Хамид от ДПС заяви: 

"Дали има нарушения, престъпления и други деяния - има време органите да се произнесат, но днес, колеги, тук, тази трибуна се използва единствено за предизборна кампания". 

В спора бяха вкарани квалификации като тасманийски дяволи, ария на отчаянието и словесен стриптийз. 

"Не мога да повярвам, че тази мъка свърши", въздъхна с облекчение председателят на парламента Росен Желязков, когато списъкът с желаещите да се изказват свърши. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31