Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Одеса, февруари 2024 г.
Снимка: БТА

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На ведоконферентна среща с министрите на отбраната от НАТО, а после и в обичайното си обръщение Зеленски повтори, че Украйна разчита на Запада.

"Нашето небе трябва отново да стане безопасно и това е възможно. Зависи напълно от вашия избор, който да покаже, че животът навсякъде е еднакво ценен, че имате еднакво отношение към всички партньори, че наистина сме съюзници", каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща страните от алианса да продължат да помагат на Киев - както със системи за противовъздушна отбрана, така и финансово.

Украинските въоржени сили са нанесли удари с дронове в осем руски области, съобщи източник от разузнаването в Киев. Подпалена е горивна база и са засегнати три електрически подстанции.

50 украински дрона са били свалени през нощта на територията на Русия от противовъздушната отбрана, съобщи министерството на отбраната в Москва. По информация на регионалните власти двама мирни жители са загинали в Белгородска област. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Дейвид Камерън

Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия

Украйна има "право" да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Киев.  Лорд Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за "колкото дълго време е необходимо". Той добави, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от..

публикувано на 03.05.24 в 13:28

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Музейната и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий" на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината. Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града - въпреки лощото време на Разпети..

публикувано на 03.05.24 в 13:24
Доц. Костадин Нушев

Доц. Костадин Нушев: Най-съвършената молитва към Бога е благодарствената

Най-съвършената молитва към Бога е тази, която изразява благодарност за това, което сме получили от него, за това, което вече имаме.   Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -   преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор на книги и студии по християнска етика и православно богословие...

публикувано на 03.05.24 в 13:19

Арх. Бойко Кадинов: Трябва да обърнем модела и хората да искат да се върнат сред природата

България е едно щастливо място, което наследява толкова много природа , каза пред БНР арх. Бойко Кадинов, който след дни ще представи в БАН темата за зелената архитектура и опазването на културното наследство в България. Топлоизолации, стиропор по фасадите, перки в морето, застрояване - това са само част от белезите, които ни карат да мислим, и..

публикувано на 03.05.24 в 12:46

Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски управляващи

Руското военно разузнаване стои за хакерска атака срещу електронната поща на германски управляващи, извършена миналата година. Германското правителство заяви днес, че това няма да остане без последствия. "Това няма да остане без последствия!". Така реагира германската външна министъра Аналена Бербок, след като стана официално ясно, че зад..

публикувано на 03.05.24 в 12:45

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат..

обновено на 03.05.24 в 12:22

Украйна: Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област

От Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област - в края на май или началото на юни. По думите на заместник-началника му обаче, руснаците нямат достатъчно ресурси, за да превземат голям град, а успехът на офанзивата им зависи от това колко силна ще бъде украинската защита в..

публикувано на 03.05.24 в 11:54