Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато има служебно правителство, не може да очакваме, че външната политика на държавата ще е прекалено активна"

Стефан Янев: ПП-ДБ се стреми да овладява - и службите, и вътрешното министерство

"Не мисля, че има риск организационно да закъснее подготовката на изборите"

| Интервю
Стефан Янев
Снимка: Ани Петрова

Когато има служебно правителство, не може да очакваме, че външната политика на държавата ще е прекалено активна. Това обясни пред БНР Стефан Янев, лидер на "Български възход", бивш служебен премиер. 

Президентът Румен Радев издаде указ, с който назначава Димитър Главчев за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните.

"Засега това слага край на правителствената криза. Но не можем да бъдем уверени, че няма да има друг подобен катаклизъм. 

Съчетаването на тези две длъжности не е лека задача. Трудно можем да кажем дали господин Главчев ще се справи. 

Има значение  и кои са зам.-министрите. Говорим за дейността на МВнР, където има опитна администрация".

Янев смята, че външнополитическият курс на страната не би могъл да се обърне за толкова кратко време и от служебно правителство.

Направените конституционни промени са сред причините за сътресенията в първите седмици на кабинета "Главчев", посочи още той в предаването "12+3".

Президентът винаги е спазвал Конституцията във всички й нюанси, включително и в момента, отбеляза бившият премиер.

"Когато някой тръгне да обвинява президента, това е онзи стар инстинкт, че при служебно правителство, държавният глава е виновен за всичко. Това, че той се сближава с един, втори, трети, за да прави нещо срещу четвърти, е част от това говорене. 

Този, който събори некоалицията, в момента има нужда от разказ, който да обяснява как някой друг носи отговорността и за това служебно правителство". 

Бягаме от основния въпрос - какво искаме да се случи в България, отбеляза Стефан Янев.

"Нямаме разговор за национални политики и как да се позиционира страната ни в оформящия се нов световен ред. Водим си разговора на стария принцип- "стани, за да седна аз". Даже някои не внимават и къде сядат". 

Не мисля, че организационно има риск да закъснее подготовката на изборите, посочи той.

"Те се движат по установена процедура. Основният двигател на подготовката е ЦИК.

Винаги сме имали назначен зам.-министър на външните работи, който отговаря за тази организация. 

Има една администрация, която знае какво прави. Механизмите са отработени". 

Янев коментира искането на ПП-ДБ за смяна на вътрешния министър.

От коалицията смятат, че начело с Калин Стоянов не може да има честни избори. Там обаче не се предвижда рокада. 

"Тази коалиция се стреми да овладява - службите, без дори да разбира как функционират, както и вътрешно министерство, без да разбира сложността на системата. Тези хора не вникват добре в детайлите. Мислят, че с една смяна на министър могат да постигнат кой знае какви резултати. Хвърляйки сянка на съмнение, те се опитват да дискредитират неговата работа". 

"Български възход" ще се яви на изборите на 9 юни - и с национална листа, и за европейски парламент, съобщи Янев.

"Ще се явим самостоятелно. Рано е да се каже какви са шансовете за успех. Българските граждани са достатъчно демотивирани да отидат на избори. Но те трябва да търсят политици, които предлагат съзидателен разговор за развитието на България". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02

Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин  е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния,  пострадали при  пожара,  се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ –..

публикувано на 25.07.24 в 18:51