Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.
Снимка: Европейски парламент

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в Европейския парламент в Страсбург.

"Директното нападение на Иран срещу Израел е изключително тревожна ескалация на конфликта. Застрашаването на сигурността на корабоплаването в Червено море трябва да спре", каза евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев:

"Тези моряци, между които българи, румънци, филипинци, украинци, мексиканци, не бива да плащат цената за агресивната регионална политика на Иран, която подстрекава и подкрепя финансово действията на хутите. Г-н Борел, обръщам се към вас да направите всичко възможно европейските граждани на всички, които са заложници на хутите, да бъдат освободени, колкото се може по-бързо и да могат се върнат по домовете си. И, както неведнъж сме настоявали, Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, който стои зад различни терористични дейности, трябва да бъде добавен в списъка на санкциите и терористите в Европа".

Андрей Ковачев/ЕП
"Европа трябва да е лидер в инициативата за постигане на мир в Близкия Изток. Конфликтът се разраства и застрашава сигурността на  европейските граждани", подчерта от своя страна евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева:

"Г-н Борел, тук опираме и да двойните стандарти, дали ако това бяха граждани на по-големи европейски държави, щеше да се стигне дотук. Това подкопава доверието в ЕС и неговите възможности да защити всички европейски граждани без разлика от тяхната националност". 

Елена Йончева/ЕП
По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два фестивала събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград

Два фестивала - един на Общината, а другият - на сдружението "Глас", събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград, разказаха за БНР наши сънародници оттатък границата. И в сръбската община 4 дни са почивни. И днес в Босилеград продължава Международният детски фестивал "Великденско яйце" с участието на групи от Молдова, Украйна, Северна..

публикувано на 06.05.24 в 13:12
Маестро Найден Тодоров

Нови дигитални записи на химните на България и на Европа

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха в края на април нови дигитални записи на химните на България и на Европа.  Новите записи са направени в зала "България".  Според Тодоров през 21-ви век - времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и..

публикувано на 06.05.24 в 13:05

Русе отбелязва своя празник

На 6 май Русе отбелязва своя празник. Началото на тържествата бе дадено с литургия в храма "Св. Георги", където се съхранява частица от мощите на светеца-покровител на града. Треньорът по бокс Илия Сяров получи тържествено званието "Почетен гражданин на Русе" днес и така бе поставено началото на светското отбелязване на Празника на града. След това,..

публикувано на 06.05.24 в 13:01
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре – в първия работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е взело решението за разрешаване на изграждане на лечебното заведение, всичко е било законно...

публикувано на 06.05.24 в 12:29

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в..

публикувано на 06.05.24 в 12:25

Израел започна мащабна евакуация на палестинци от Рафах

Израелската армия започна евакуация на около 100 хиляди палестинци от град Рафах в южната част на ивицата Газа. Мярката беше определена от Тел Авив като временна и част от "операция с ограничен мащаб" за унищожаването на ислямистката групировка "Хамас" на фона на опасенията в цял свят за още цивилни жертви при израелската офанзива...

публикувано на 06.05.24 в 12:02

Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие

Руското министерство на отбраната обяви, че в близко бъдеще ще бъде проведено военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия. В съобщението се подчертава, че целта е защита на суверенитета на страната и отговор на "провокативни изявления и заплахи от страна на отделни западни официални лица" срещу Русия...

публикувано на 06.05.24 в 11:53