Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Костов и Милена Ташкова вярват: Пътят към Господ е път към себе си и към другите

На 14 юни ще открият изложбата "Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика "Светото сърце" в Брюксел, Белгия

| Интервю
Кръстопът – цената на избора
Снимка: Деян Костов и Милена Ташкова
Пътят към Господ е път към себе си и към другите. В това са убедени Деян Костов и Милена Ташкова. Те помогат на желаещите се да го извървят, оповавайки се на вярата и на творчеството. На 14 юни ще открият изложбата "Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика "Светото сърце" в Брюксел, Белгия. 

"Зрителите ще бъдат провокирани да изминат един път към собствените си стремежи, по който има различни послания от обществото – да ставаме все по-успешни, да консумираме, да не остаряваме. В това търсене и път към успеха ние не ставаме нито по-удовлетворени, нито по-щастливи, само по-изморени", обясни Милена Ташкова в предаването "12+4".

Към това насочва първата част на изложбата, която се казва "Накъде отиваме" и е символично представена като една магистрала.

"Втората част също започва с провокация. Посетителите ще се окажат под един много голям трънен венец. Същевременно ще са стъпили върху едно огледало. Тази част се казва "Цената". Зрителите ще са провокирани да се замислят каква цената плащаме за всичко, което постигаме". 

Трета част представя едно духовно пространство, посочи още Ташкова.

Там ще има около 70 икони. Цялото пространство ще бъде като небе с 1300 птици". 

За Деян Костов творчеството не е работа, а начин на живот. Той разказа, че изложбата започва още от фасадата на катедралата. 

"Монтирани ще бъдат важни сцени от живота на Исус Христос и на Света Богородица. Платната са по 17-20 метра. Това е една моя мечта от 2003 година.

Искаме това изкуство на 2000 години да бъде пресъздадено по начин, който е по-близък до хората".

Мечтите се сбъдват, когато имаш вяра и любим човек, с когото да твориш, призна още той.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Софийски музикални седмици" започват за 55-и пореден път

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" ще започне по традиция в навечерието на светлия празник 24 май.  В четвъртък, 23 май, Софийската филхармония ще открие 55-ото издание с концерт в зала "България" под диригентството на Ернст Хьотцл, а солист ще бъде 24-годишният американски виолончелист с български и китайски корени Златомир Фунг -..

публикувано на 22.05.24 в 18:32
Милена Червенкова

Арт театър чества 32 години

Арт театърът днес става на 32 години. Събитието ще бъде отбелязано тази вечер от 19 часа с премиерно "Музикално пътешествие" на ул. "Шипка" 34. В шоуто се пее на 15 различни езика, отбеляза създателят Милена Червенкова пред БНР. Арт театърът няма аналог за тези 32 години, категорична бе тя в предаването "Преди всички" и подчерта, че в..

публикувано на 22.05.24 в 10:44
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43