Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима убити в Рафах при израелска операция в района

Снимка: АФП

Най-малко петима души са били убити при израелски атаки по град Рафах, информираха от местна болница, след като Израел обяви, че няма да се откаже от плановете си за операция там. Палестински медии съобщиха, че танкове и войници атакуват и пункта „Керем Шалом“, разположен на около 3 километра от града. Разрушен е терминалът за разпределение на хуманитарна помощ, а от околния район се води обстрел по населеното място.

По данни на Си Ен Ен израелската армия планира да завземе пункта „Рафах“ от палестинска страна в следващите няколко часа. Според египетска телевизия край него се чува стрелба и прелитане на самолети, а египетските власти са били информирани за текуща операция. Данните за бойни действия бяха потвърдени от египетски и палестински представител, които заявиха, че танкове вече са влезли в едноименния град и са на 200 метра от пункта. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания

Днес в съда в Ууд Грийн в Северен Лондон се очаква да станат известни присъдите на петимата български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство.  Българската банда, състояща се от двама мъже и две жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди..

публикувано на 28.05.24 в 05:10
Снимката е илюстративна, архив.

Френска фрегата е заловила 2,4 тона кокаин, превозван с венецуелска рибарска лодка

Френският военноморски флот е заловил 2 тона и 400 килограма кокаин, превозван на венецуелска рибарска лодка в Атлантическия океан. Това съобщи "Франс прес", като се позова на отдела на френските карибски въоръжени сили.  След информация от митническите власти хеликоптер от френска фрегата е транспортирал екип до рибарската лодка на около 1500 километра..

публикувано на 28.05.24 в 04:52
Ямбол - изложба „Български владетели и исторически битки“

С изложба и възстановка започват проявите за Деня на Ямбол

С изложбата „Български владетели и исторически битки“ започват проявите, свързани с празника на Ямбол - Св. Дух.  . С възстановка край Средновековната крепост до Градския парк и творбите на  художниците Николай Русев и Марина Варенцова-Русева ще започнат проявите, посветени на Деня на Ямбол, който тази година се отбелязва на 24 юни...

публикувано на 28.05.24 в 04:43

Русия е предложила оръжия на Судан в замяна на база на Червено море

Кремъл е предложил оръжия на Судан в замяна на военноморска логистична база на Червено море, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на судански генерал. Русия подкрепя и двете страни в гражданската война в Судан, за да постигне амбицията си за военна база на Червено море, пише "Таймс". Москва се е съгласила да достави оръжие на държавната армия на..

публикувано на 28.05.24 в 04:28
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради израелската атака в Рафах

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание след израелската въздушна атака срещу град Рафах в южната част на Ивицата Газа, при която загинаха най-малко 45 души. Израел обяви, че случилото се е "трагичен инцидент", но критиките срещу страната се увеличават. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди въздушния удар на Израел..

публикувано на 28.05.24 в 04:13
Киър Стармър

Британски бизнес лидери в подкрепа на лейбъристите

Във Великобритания десетки бизнес лидери са подписали писмо, подкрепящо икономическите планове на опозиционната Лейбъристка партия преди общите избори на 4 юли, като казват, че е „време за промяна“. В писмото 121 основатели, изпълнителни директори и бивши ръководители в редица фирми за финансови услуги, търговия на дребно и производство..

публикувано на 28.05.24 в 03:56
Йоргос Герапетритис

Гръцкият външен министър настоя за незабавно спиране на военните действия в Близкия изток

За незабавно прекратяване на военните действия в Близкия Изток призова гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис. Опозицията също настоява за мирни преговори. Позицията на Гърция по събитията в Близкия Изток е незабавно прекратяване на военните действия, освобождаване на заложниците и отваряне на допълнителни хуманитарни коридори, заяви гръцкият първи..

публикувано на 28.05.24 в 03:48