Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Велимир Симов: Интересът е насочен да няма конкуренция и пациентът да няма избор

Снимка: БГНЕС

Смятам, че е невероятна идея да има не една, а много детски болници и всички да работят по европейски стандарт, за да лекуваме децата. Това можеше да е обединителна тема, а стана разединителна

Това каза в интервю пред БНР д-р Велимир Симов, началник на клиниката "Мама и аз" на многопрофилната болница "Сърце и мозък" в Плевен. В предаването "Нещо повече" той цитира проф. д-р Иво Петров:

"Нещо, което не е разрешено, друго не е построено и всички сме се изпокарали."

Д-р Симов бе откровен и пред въпроса дали вярва, че до края на май теренът в Горна баня, предназначен за национална детска болница, ще бъде разчистен. Той отговори: 

"Независимо че работя в частна болница, но като педиатър ще кажа "да", ще разчистят, но с ясното съзнание, че няма да стане. Мисля, че главните мъже на България – президент, премиер, лидерите на партиите, може да седнат и да съберат всички структури - частни, държавни и заедно да намерят компромис и правилно решение, ако искат – вероятно, за да има детска болница". 

Той е убеден, че "капка по капка прави вир" и всичко трябва да е в полза на децата. Д-р Симов е представител на инвеститора, който получи разрешение в София да изгради болница "Мама и аз", но премиерът Димитър Главчев отмени решението и сезира ДАНС и прокуратура.

"Спокойни сме, защото проверката от службите ще покаже има или няма нарушение. И тогава ще ми е интересен отговорът на властта", призна д-р Симов и уточни, че собственикът е юрист и няма човек, който да не потърси сметка за нанесените имиджови щети.

За детската клиника "Мама и аз", 40 легла и 12 реанимационни, той обясни, че болницата изпълнява законите на България и се приемат всички деца до 18 години. 

"А доплащането, другият голям проблем, който се използва за спекулация, то е само за придружител за храноден. Твърдя, че, откакто съществува клиниката, всички деца са приети и им е проведено лечение по клинични пътеки. И по-тежките случаи не се доплащат, има си механизми, свързани с добър мениджмънт, което е в характеристиките на една добра болница", каза д-р Симов.

И допълни, че нямат върнато дете, от която и да е част на България.

"Здравето на децата е на първо място, фактът, че се развиваме, е показателен. Наличието на модерна многопрофилна болница с много структури въвежда качествена конкуренция и създава условия за право на пациента къде да бъде лекуван", коментира д-р Симов.

Според него "ако съпоставяме държава с частник, значи вървим към комунизъм, ако не спазваме законите в България, следващото е диктатура". 

А отмяната на решението на МС за строителството на болница "Мама и аз" в София той каза: 

"Вероятно интересът е насочен да няма конкуренция и да няма избор на пациента. Притеснявам се, че това е свързано с хонорари. Твърдя, че структурата, в която работя, изгражда кадри, които се обучават в чужбина, аз нямам недостиг, имам излишък на сестри. Имаме четири скенера и два ЯМР в болницата."

Д-р Симов поздрави директора на детската болница в София "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков, че е успял да издейства от премиера Главчев пари, за да се купи скенер за педиатрията. 

В нашата болница всички специалисти отиват при болното дете, а не то да обикаля по необходимите специалисти, заяви д-р Симов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31