Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски
Снимка: БГНЕС

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години.

"Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции, които бяха ангажирани той да мине спокойно. Резултатите са ясни и нямам намерение по-детайлно да ги анализирам. Честитя на победителите и им пожелавам успешна работа в следващите години. Моята концепция за европейска (Северна) Македония не получи подкрепа. Моята съвест обаче е чиста. Не съм сигурен, че е чиста съвестта на тези, които тръгвайки от тестопартийни интереси, не позволиха на гражданите да вземат втората бюлетина и да гласуват на президентските избори", заяви в кратко изявление в предизборния си щаб Пендаровски. 

Според последните резултати на Държавната избирателна комисия от 73,83 процента от обработени протоколи, Пендаровски губи с над 210 000 гласа - за него са гласували 29,42 процента от избирателите срещу 64,52 процента за Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ.

Информацията е на БТА.
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Разпитват персонала на ДГ "Фантазия" във Велинград заради кадрите с насилие

Прокуратурата и полицията разследват дали в детска градина "Фантазия" във Велинград е било упражнявано насилие върху децата от страна на персонала в заведението. Поводът са разпространените кадри в социалните мрежи, на които се вижда как възпитателка удря и дърпа деца за косите. В момента се разпитват работещите в детското заведение и родители...

публикувано на 30.05.24 в 15:17

Продължават ожесточените сражения в Рафах

Продължават ожесточените сражения в град Рафах в Ивицата Газа, след като Израел установи пълен контрол над буферната зона по границата с Египет. Жители на южния граничен град съобщават за интензивен артилерийски обстрел и стрелба в централните и западни райони на Рафах. Кореспондент на "Франс прес" съобщи и за сражения в град Газа на север. Над..

публикувано на 30.05.24 в 15:12

Присъди между 3 и 8 г. затвор за българите, източили над 50 млн. паунда от британската социална система

Съдът в лондонския квартал "Ууд Грийн" постанови присъди от между 3 и 8 години затвор за четирима от българите, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. Българска банда източила 54 млн. паунда от социалната система на Острова Най-тежки присъди получиха Гюнеш Али и Галина Николова,..

публикувано на 30.05.24 в 15:10
Снимката е илюстративна, архив.

Арестуваха 19-годишен, шофирал по централен булевард в Пловдив със 140 км/час

Полицията в Пловдив арестува 19-годишен младеж, заснел се да шофира по централен булевард със скорост 140 км/час и разпространил клиповете си в социалните мрежи.  По случая е образувано бързо производство, като Районната прокуратура е му повдигнала обвинение за пътно хулиганство. Арестуван е 19-годишният младеж, заснел видео с опасното си..

публикувано на 30.05.24 в 15:02

Масови смени на членове на секционни комисии в Благоевград

Масови смени в състава на секционните комисии  са поискали партиите от Районната избирателна комисия  Благоевград. Само вчера са подменени имената на 240 членове на СИК и то само от една партия.  Промени има и в избирателните списъци за двата вота на 9 юни, публикувани на сайтовете на общините Обученията на ангажираните с изборния процес..

публикувано на 30.05.24 в 14:48

МС има готовност да отпусне до 10 млн. лева за спешни ремонти в Карловско

Служебният кабинет има готовност да отпусне до 10 милиона лева, с които да се финансират най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе бедствието преди две години в Карловско. Това стана ясно по време на среща на министър-председателя Димитър Главчев с кмета на К арлово Емил Кабаиванов,  съобщиха от правителствената..

публикувано на 30.05.24 в 14:40

Протестната готовност остава и с нов директор на "Ел Би Булгарикум", работниците искат по-високи ззаплати

Отстраняването на директори на "Ел Би Булгарикум" никога не е било наше искане и цел, когато сме правили протести. Протестите ни са били за социални искания. Това заяви в интервю пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. „Ние не сме се целили в директора и сме в готовност, докато се изпълнят нашите искания. Това че..

публикувано на 30.05.24 в 14:29