Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 196 806 души е населението на София, повече хора в още 46 града на страната

Снимка: Ани Петрова

46 от всички 257 града в страната са увеличили населението си миналата година. Пет от тях са областни центрове. 

Това показват на данните на текущата демографска статистика на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2023 г., сравнени с данни от 2022 година.

Областните центрове, които увеличават жителите си, са Варна, Велико Търново, Кърджали, Пловдив и София, съобщава БТА.

В останалите 211 града хората са намалели. Градовете, чието население е под 1000 души, са 11, сред които Мелник, Антоново, Плиска.

Населението на столицата достига 1 196 806 души. Половината от градовете в Бургаска област увеличават населението си - сред тях са Китен, Несебър и Созопол.

От всички областни центрове в страната най-много намалява населението на Добрич, следван от Плевен, Монтана, Враца, Видин, Русе.

Асеновград, Казанлък и Димитровград са най-големите необластни градове в страната, но Димитровград е изгубил най-много жители за една година - 567.

През 2023 г. има два града, в които живеят равен брой мъже и жени: Белослав и Плиска. 

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев, Атанас Запрянов, Даниел Митов и Николай Денков на конференция

Главчев: Разходите за отбрана ще надхвърлят минималните 2% от БВП

Разходите за отбрана на България през тази година ще надхвърлят минималните 2 процента от брутния вътрешен продукт. Това посочи служебният премиер Димитър Главчев пред   участниците в конференцията "75 години НАТО", организирана от Атлантическия клуб в България. "България последователно полага усилие и изпълнява своите ангажименти за..

публикувано на 22.07.24 в 16:30

Калин Стоянов: Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция. "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и самолет. На..

публикувано на 22.07.24 в 16:03

Танзер Юсеинов: ДПС е едно и под лидерството на Доган

Няма как да има две ДПС-та, има едно и то е под лидерството на почетния председател Ахмед Доган. Всеки, който не върви по този път, не е ДПС. Имаме процес на реденето на листите. Структурите правят номинации, а ръководството и централният предизборен щаб одобряват . Това обясни Танзер Юсеинов, съпредседател на младежкото ДПС, в..

публикувано на 22.07.24 в 16:00
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Ако ни поканят, ще участваме в разговор за правителство с третия мандат

Председателят на ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров заяви, че напусналите парламентарната група на партията ще участват в разговор за съставяне на кабинет с третия мандат, съобщават от пресцентъра на движението. "Вече изразихме позиция, че сме готови, ако бъдем поканени, да участваме в разговор за възможностите за съставяне на правителство с третия..

публикувано на 22.07.24 в 15:44
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Има сериозни противоречия в Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

"След оттеглянето на Джо Байдън върви дилемата кой ще бъде кандидатът на Демократическата партия. Виждаме някои сериозни противоречия вътре в самата Демократическа партия ".  Това коментира пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев - бивш председател на Комисията по външна политика в 46-ото НС.  Байдън заяви, че оттеглянето му е в..

публикувано на 22.07.24 в 15:27

Петима убити в дом за възрастни хора в Хърватия

Най-малко петима души са били убити по време на стрелба в дом за възрастни хора в Източна Хърватия, съобщава Франс прес, като цитира държавни медии и отбелязва, че това е рядък случай на насилие с оръжие в балканската страна. Хърватската държавна телевизия съобщи, че неидентифициран въоръжен мъж е влязъл в старчески дом в Дарувар - на около..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Инж. Венцислав Станков: МВР не може да осигури защитните средства за служителите на ГДПБЗН

Най-големият проблем е, че МВР не може да осигури защитните средства на служителите на ГДПБЗН .  Това заяви инж. Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец", в интервю пред БНР. "През годините структурата ни системно е недофинансирана. Всяка година, когато започва да се прави бюджетът, постоянно сме в преговори с ръководството..

публикувано на 22.07.24 в 15:15