Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от международната цел то да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий.

Проучването обхваща близо 400 автори на научни доклади за Междуправителствения панел по изменение на климата. 80 процента от тях очакват увеличение на температурите с поне 2,5 градуса спрямо прединдустриалната епоха. Това би означавало катастрофално ниво на затопляне, уточнява "Гардиън". Много от специалистите очакват бъдеще, в което има глад, конфликти и масова миграция, причинени от топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с интензитет и честота много по-големи от това, на което сме ставали свидетели.

Според мнозинството от учените най-голямата пречка пред прилагането на действия за ограничаване на глобалното затопляне е липсата на политическа воля. "Политическите и индустриалните лидери трябва да осъзнаят, че сме на ръба на пропастта. Науката е ясна и залогът за цялото човечество не би могъл да е по-висок", подчерта в тази връзка говорител на генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към..

публикувано на 26.04.24 в 14:32
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април -..

публикувано на 26.04.24 в 21:44

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение...

публикувано на 28.04.24 в 14:05

Фондация "Елизабет Костова" 2024: Поезия и климатична криза

Фондация "Елизабет Костова" е една от организациите, които най-активно насърчават литературния живот у нас. През 2024 година поезията е на фокус, като предстоят редица полезни и вълнуващи събития – Преводаческа академия, Международна поетична..

публикувано на 30.04.24 в 09:52

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че..

публикувано на 08.05.24 в 22:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийския университет „Св. Климент Охридски

Столичните ВУЗ-ове реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование. В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда..

публикувано на 20.05.24 в 16:03

Акция срещу купуването на гласове в София

Трима души са задържани в София при полицейска операция срещу купуването на гласове. Акцията е проведена в три столични квартала.  Проверявани са търговски обекти в кварталите "Христо Ботев", "Модерно предградие" и "Филиповци".  Повече информация се..

публикувано на 20.05.24 в 15:56
Джулиан Асандж

Британски съд разреши на Джулиан Асандж да обжалва екстрадирането си в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще може да подаде нова жалба срещу екстрадирането му в САЩ, постанови Върховният съд на Обединеното кралство. Джулиан Асандж получи разрешение да обжалва заповедта да бъде изпратен в САЩ, за да бъде..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Служебният премиер Димитър Главчев.

Премиерът Главчев е възложил на ДАНС проверка по казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в парк "Витоша", съобщават от правителствената..

публикувано на 20.05.24 в 15:24
Международен наказателен съд

МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас"

Международният наказателен съд е поискал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления в Ивицата Газа, обяви Главният прокурор на МНС Карим Хан,..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Руската армия е превзела село в Луганска област

Руската армия е превзела село Белогоровка в украинската Луганска област, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от "Франс прес." Селището е едно от малкото в областта, които все още се намираха под украински контрол.   В същото време..

публикувано на 20.05.24 в 14:53

На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша

Спирането на Симеоновския лифт е недопустимо и дава право на Общината да си върне лифтовете на Витоша, твърдят общинските съветници от ГЕРБ-СДС.  Столична община веднага трябва да наложи на собственика предвидената по договор неустойка от над 8..

публикувано на 20.05.24 в 14:38