Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

| Интервю
Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен, заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". 

По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват:

"Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате късмет, служителят може да ви разпечата копие, но в повечето случаи - не. В най-добрия случай може да си прочетете договора вкъщи, ако ви е изпратен по електронна поща или е достъпен в профил на оператора". 

"Мобилните оператори, освен мобилната услуга, вече продават и предлагат най-различни допълнителни странични услуги - нямам предвид само кабелна телевизия и интернет, но и все по-неочаквани продукти като застраховки за пътуване в чужбина. Аз почти съм готов да се обзаложа, че въпрос на време е, след либерализацията на пазара, да започнат да продават и електроенергия - не бих се учудил. Трябва да сме изключително внимателни по отношение на тези допълнителни услуги", подчерта Николов в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му договорът може да крие допълнителни услуги и клаузи, които се активират при различни условияСпоред него за да не знае един клиент, че има такава услуга, то единственото възможно обяснение е тя да е била активирана заедно с преподписване или сключване на договор.
 
Ако човек не е бдителен, може да се окаже, че дължи 2 лв. на ден при пътуване в Европа или 5 лв. на ден извън Европа, предупреди Богомил Николов. Той подчерта, че здравните застраховки на пазара имат доста по-ниски цени - от порядъка на 1 лв. на ден. 

Според него разваляне на договора не е особено добра опция за потребителя, защото ще се дължат обезщетения. Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу тези големи и силни компании, констатира Николов и обобщи:

"Когато си силен, можеш да си позволяваш най-различни неща".

По думите му когато имаме само 3 опции за избор на мобилен оператор, вероятността да получим приличащи си оферти е много голяма. Според него решението е повече конкуренция. "Мечтая си за 4-ти или 5-и оператор, който ще предлага необвързващи със срок договори". 

Богомил Николов смята, че най-реалистичната опция е виртуални мобилни оператори. Такива в България няма, защото трите съществуващи оператора в страната не желаят да споделят мрежата си и да допуснат конкуренция, обясни той. Според него единственият, който може да повлияе на това, е държавата посредством нейните регулаторни функции.

"Хоризонт" отправи запитване и до мобилните оператори за застраховките при пътуване в чужбина и как клаузите се активират. За момента отговор не е получен. 

Цялото интервю на Валерия Николова с Богомил Николов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41

Д-р Борис Асьов: Много хора излизат за гъби без никаква подготовка

" Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание ".  Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към..

публикувано на 27.05.24 в 09:28

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11

Започват Ботевите дни във Враца

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни , посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четата му. Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други..

публикувано на 27.05.24 в 06:24