Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Троян и Монтана отбелязат Международния ден на музеите

Художествена галерия "Кирил Петров", Монтана
Снимка: Любо Андреев

Музеите в Троян се включват с различни образователни и забавни събития в 27-то издание на европейската инициатива "Нощ в музея", която тази година съвпада с професионалния празник на музейните специалисти - Международният ден на музеите, който се чества от 1978 година насам.

От рано сутринта до късно вечерта Музея на занаятите, Конака и галерия "Серякова къща" ще бъдат отворени за посетители.

От 15 ч. пред музея ще има ателиета по керамика, рисуване и моделиране, съпътстванa от музикални изпълнения.

От 17 ч. се отрива изложбата "Спасена", в памет на декораторката на порцелан Спасуна Илиева, в 17.40 ч. на посетители в Конака ще бъде изнесена лекцията„Старите къщи – изгубеното културно наследство на Троян“.

В 19 ч. в галерия "Серякова къща" започва "Вечер, посветена на Сандро Ботичели", а след това е предвиден и джаз концерт.

По време на инициативата музеите и галерията в Троян ще работят със свободен вход.

С две изложби, представени на фона на изпълнение на класически произведения на пиано, в Монтана ще отбележат Международния ден на музеите - 18 май.

Международният ден на музеите 18 май съвпада с инициативата Европейска нощ на музея. В художествена галерия "Кирил Петров" тази вечер в 19:30 часа ще бъдат открити две изложби. 

Фотодокументалната изложба "Потъналото наследство" е изготвена от авторски колектив към БАН, с научен ръководител гл. ас. д-р Лина Гергова. Тя съдържа силно въздействащи снимки на това което е останало от села, след като сградите в тях са били залети от новопостроени язовири в социалистическа България. Сред тях е и заличеното от списъка на населените места в България – село Живовци, потънало под водите на язовир "Огоста". 

Гостите ще могат да разгледате камерна изложба с артефакти от Живовци, съхранявани във фондовете на историческия музей в Монтана. Всичко това ще се случи на фона на изпълнение на класически произведения на пиано от Любомира Илиева, възпитаничка на Школата по изкуства "Добри Христов".

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36

Забравен сак блокира района на Терминал 1 на летище София

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:30