Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Снимка: БТА

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на града с горната част на планината.

Кметът на столицата подчерта, че се надява да има по-всеобхватно решение, а не само един лифт, за да може планината да бъде достъпна. По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши този проблем, който е наследен от старото управление на Столичната община и датира от 2007 година.

По думите на Васил Терзиев са казани много измислици по тази тема с Витоша и нейните лифтове, а от ГЕРБ се опитват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили от времето, когато са продали лифтовете с договор, който не защитава интересите по никакъв начин:

"Благодаря отново на колегите от ГЕРБ, че дадоха възможност да отворим и този разговор, за да се види всъщност кой е създал този проблем за софиянци и от кой те трябва да търсят отговорност. Ако след 3 години и половина няма работещ лифт, или поне няма път към това то да бъде реализирано необратимо, тогава ние ще поемем цялата отговорност за това, че сме дали едно обещание и не е изпълнено". 

Кметът на столицата подчерта, че общината има възможност да възстанови Драгалевския лифт, но фокус ще се търси към по-всеобхватно решение:

"Общината има възможност да възстанови един от лифтовете - Драгалевският, но ние искаме да видим какви са възможностите за едно по-всеобхватно решение, което включва и другите съоръжения - Симеоновският, инфраструктурата горе на планината, така че да не бъде модернизирано нещо на парче. Надеждата ни е, че можем да направим повече. Скоро ще се види дали разговорите със собствениците биха ни довели до някакво по-добро решение".

Общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков мотивира искането за освобождаване на сегашния заместник-кмет по правните въпроси заради казуса с лифтовете на Витоша:

"Кметът обяви, че ще води преговори с приватизатора. Не знаем води ли такива преговори, седят ли на маса? Питаме - говорят ли си? Защото основание от типа доставчик не може да достави части, защото е икономически нецелесъобразно не е технически, правен или политически аргумент. Ние депозираме доклад към Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, в който Надзорният съвет да вземе решение, че завеждаме иск съгласно договора в размер на цялата сума на акциите – 8,3 милиона, които Общината да си предяви, включително и разваляне на договора и придобиване на собствеността".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на прокуратурата двамата мъже, баща и син, да останат за постоянно в ареста и ги освободи - единият с..

публикувано на 03.07.24 в 07:56
В Астана руският президент Владимир Путин ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.

Украинска атака срещу Новоросийск преди срещата на върха на ШОС в Астана

През нощта срещу руското черноморско пристанище Новоросийск е извършено нападение с надводни дронове, съобщиха местните власти. Движението на автомобили по Кримския мост, който свързва анексирания от Русия украински полуостров с Краснодарския край, бе спряно временно за около един час. До момента няма реакция от страна на украинските власти..

публикувано на 03.07.24 в 07:50

МО на САЩ е договорило производството на средства за радоелектронна борба за Ф-16 с "Локхийд Мартин"

Министерството на отбраната на Съединените щати е договорило с компанията "Локхийд Мартин" производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16, съобщи Пентагонът на сайта си, предаде БТА. Производството на комплектите "Вайпър Шийлд" е въложено въз основа на предишен договор, като фиксираната цена не бива да надхвърля 520..

публикувано на 03.07.24 в 07:39

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк.  Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:30

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много..

публикувано на 03.07.24 в 07:26