Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Снимка: БТА

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на града с горната част на планината.

Кметът на столицата подчерта, че се надява да има по-всеобхватно решение, а не само един лифт, за да може планината да бъде достъпна. По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши този проблем, който е наследен от старото управление на Столичната община и датира от 2007 година.

По думите на Васил Терзиев са казани много измислици по тази тема с Витоша и нейните лифтове, а от ГЕРБ се опитват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили от времето, когато са продали лифтовете с договор, който не защитава интересите по никакъв начин:

"Благодаря отново на колегите от ГЕРБ, че дадоха възможност да отворим и този разговор, за да се види всъщност кой е създал този проблем за софиянци и от кой те трябва да търсят отговорност. Ако след 3 години и половина няма работещ лифт, или поне няма път към това то да бъде реализирано необратимо, тогава ние ще поемем цялата отговорност за това, че сме дали едно обещание и не е изпълнено". 

Кметът на столицата подчерта, че общината има възможност да възстанови Драгалевския лифт, но фокус ще се търси към по-всеобхватно решение:

"Общината има възможност да възстанови един от лифтовете - Драгалевският, но ние искаме да видим какви са възможностите за едно по-всеобхватно решение, което включва и другите съоръжения - Симеоновският, инфраструктурата горе на планината, така че да не бъде модернизирано нещо на парче. Надеждата ни е, че можем да направим повече. Скоро ще се види дали разговорите със собствениците биха ни довели до някакво по-добро решение".

Общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков мотивира искането за освобождаване на сегашния заместник-кмет по правните въпроси заради казуса с лифтовете на Витоша:

"Кметът обяви, че ще води преговори с приватизатора. Не знаем води ли такива преговори, седят ли на маса? Питаме - говорят ли си? Защото основание от типа доставчик не може да достави части, защото е икономически нецелесъобразно не е технически, правен или политически аргумент. Ние депозираме доклад към Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, в който Надзорният съвет да вземе решение, че завеждаме иск съгласно договора в размер на цялата сума на акциите – 8,3 милиона, които Общината да си предяви, включително и разваляне на договора и придобиване на собствеността".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частични избори в редица селища

С активност от над 62 на сто завърши изборният ден в община Борован, където се проведоха частични местни избори за Общински съвет, след като съдът касира вота заради дописване на преференции в секция в село Малорад в полза на кандидати от селото. Без нарушения на изборите за общински съвет в Борован Спокоен беше и изборният ден във врачанското..

публикувано на 23.06.24 в 21:00

"Исторически хотели" - нова инициатива на кипърското министерство на туризма

Кипър въвежда нова сертификационна марка за качество, чрез която ще насърчава туризма и ще обогати предлагания на острова туристически продукт. Тя ще се издава по програмата "Исторически хотели в Кипър“, чийто старт бе обявен от Министерството на туризма. Хотели и туристически места за настаняване, чиято сграда или значителна част от нея е на най-малко..

публикувано на 23.06.24 в 20:51
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия индиректно е доставила боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия. Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от..

публикувано на 23.06.24 в 20:38

Църква и синагога са станали обект на нападение в руската република Дагестан

Църква и синагога в южния руски град Дербент са били обстреляни тази вечер от неизвестни нападатели. В еврейския храм е възникнал пожар, съобщават руски медии. В социалните мрежи бяха разпространени твърдения за нападение и над църква в Махачкала - главния град на Република Дагестан, където се намира и Дербент. Властите съобщиха за въоръжено нападение..

публикувано на 23.06.24 в 20:11
Служебният министър на земеделието Георги Тахов

Съвътет на ЕС ще обсъди предложение на България за Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи

По инициатива на България Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще обсъди искането за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи Предложението на нашата страна е съвместно с Румъния, като двете държави предлагат индивидуалният лимит на предприятие в първичното земеделско производство да бъде или..

публикувано на 23.06.24 в 20:01

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват полети на летището в Манчестър В публикация в социалната мрежа Х летищните власти информираха,..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Продължава обсъждането на новото правителство на Северна Македония

В парламента на Република Северна Македония продължава двудневното заседание, на което се обсъжда програмата и състава на новото правителство на страната, предложен от номинирания за премиер Християн Мицкоски.  Като приоритети на бъдещето управление се посочват повишаването на жизнения стандарт, борбата с корупцията и спазването на принципите на..

публикувано на 23.06.24 в 19:11