Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Снимка: Pixabay
Чуй новината! Чуй новината:

Въпреки указанията на Централната избирателна комисия, Административният съд София - град забрани унищожаването на изборните материали от миналогодишния местен вот в столицата до приключването на съдебния спор за кметския пост.

Това стана по искане на процесуалния представител на Васил Терзиев, който от вчера  е обект на критики заради отказа му да унищожи ролките с хартия за машини от местните избори през 2023 година.

В отказа на Терзиев, мотивиран именно с висящия съдебен спор, участници в изборите 2 в 1 видяха възможност за подмяна на машинния вот на столичани.

От екипа на кмета напомниха, че ролките с неизползвана хартия се съхраняват в едни и същи помещения с бюлетините от местните избори и тъй като в рамките на делото за кметския пост в София е възможно да се стигне и до броене на бюлетините, отварянето на помещенията без разрешението на съда може да бъде тълкувано като компрометиране на доказателствата по процеса.

По повод политическите коментари в стил "който държи ролките, той може да си разпечата и необходимите бюлетини", Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия в София напомни, че достъпът до помещенията с изборните книжа е строго регламентиран:

"Те се вземат от общинската администрация и се съхраняват в определени от кмета помещения, които са запечатани, и се отварят само и единствено по ред, определен от Централната избирателна комисия и от длъжностните лица на съответната община, отново определени със заповед на кмета. До бюлетините и книжата няма свободен достъп. Има решение на Централна избирателна комисия, в което е описан реда, по който тези помещения се отварят, кои лица имат право да поискат. За всички отваряне на тези помещения се уведомява ЦИК".

Освен това, стана ясно от думите на Витанова, хартиените ролки за всеки вот са строго уникални:

"Ролките са запечатани по три. Защитата, която е върху тях, е със същата стойност като бюлетините и със съответните защити, които ги определят ЦИК. Ролките са запечатани в пликове, във всеки плик по три. Има изписан съответен номер, който ние ще опишем в протоколите за предаване на изборните книжа в утрешния ден и по този начин неразпечатани и запечатани ще предадем ролките на секционните избирателни комисии. Съответно е уреден и реда, по който те в съботния ден заедно с техника на "Сиела Норма" следва да го разпечатат, да извадят едната ролка, за да я поставят в машината, съответно за да включат устройството за машинно гласуване и направят съответния тест".

А иначе - съдебният спор за кметския пост в София остава все така висящ, след като беше назначена поредната експертиза. Следващото съдебно заседание е на 20 юни.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино,..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21