Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с машините в някои секции

Автор:
Снимка: БТА

С множество сигнали за проблеми с машините за гласуване започна изборният ден в Стара Загора. Всички секции са отворили врати навреме. Няма постъпили жалби за нарушения, съобщават от БНР.

С проблем с една от машините в 145 секция започна изборният ден в Сливен. Във всички останали секции изборният ден е започна безпроблемно, съобщи говорителят на РИК Сливен Галя Хачатурян:

"Към настоящия момент техникът установява какъв е техническият проблем. Вероятно става въпрос за проблем с отпечатването на разписките".

В секция в Мездра е възникнал проблем с хеш кода на машината, който е отстранен.

Изборният ден в столичния квартал "Захарна фабрика" стартира с леко забавяне, защото машините в някои от секциите не са започнали работа навреме. Имало е и разместване в изборните секции и някои от тях са били преместени от първия на втория етаж на училище, в което се гласува.

Изборният ден в област Враца започна нормално. Попълнени са съставите на секционните комисии въпреки масовите смени на членове, които продължиха и тази сутрин.

Изборният ден на територията на област Кюстендил е започнал нормално, каза Венцеслав Механджийски, председател на Районната избирателна комисия в Кюстендил. Всички секции са отворени навреме, съставите им са пълни, казаха от РИК. Само една машина към 7.00 часа не е сработила, тя е в Кюстендил и там гласуването става с  хартиени бюлетини.
Продължават смените на членове на секционни избирателни комисии и в Община Благоевград и в областта, съобщават от РИК.
До момента само в една секция на територията на Русенска община има проблем с устройството за електронно гласуване. Това съобщиха от областната администрация.

В Габровския избирателен район са регистрирани случаи с липса на разписки при упражняване на вота с машина в началото на изборния ден.

Според председателя на РИК Мария Недева става дума за въвеждането на устройствата в работен режим и се очаква проблемът бързо да бъде отстранен. Избирателите, които не са успели да пуснат вота си на машина, са гласували на хартия или са повторили успешно гласуването си на устройството, тъй като се броят отрязъците и това не противоречи на правилата, обясниха от РИК. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Величие" отрекоха за разцепление в парламентарната им група

Няма да има разцепление в парламентарната група на "Величие", съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на партията. Следобед от групата се събират на заседание, на което ще обсъдят и отправените обвинения от един от основателите на формацията - Ивелин Михайлов. По-рано днес той обяви в интервю за БНР, че депутатът Николай Марков се..

публикувано на 02.07.24 в 10:03
Георги Харизанов

Георги Харизанов: На никого не му се иска да е създател и участник в правителство "Орешарски 2"

" На никого не му се иска да е създател на правителство "Орешарски 2" и да е участник в него. Ако няма ясно заявена подкрепа, която да почива на ясни приоритети и цели, съвсем естествено ще е да няма и ентусиазъм в участниците в това управление, да няма ентусиазъм и в обществото. Съвсем естествено е след едни 100 дни, които са нормалният..

публикувано на 02.07.24 в 10:01

Доц. Борислав Великов: В България много сме закъснели с инвестициите във ВиК сектора

Да се създаде агенция по водите, на пряко подчинение на МС и да не се размива отговорността, препоръча доц. Борислав Великов, член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите (БАВ). " Държавата трябва да има политика за водния сектор, да се отделят достатъчно средства и в най-засегнатите от засушаване райони да се извърши..

публикувано на 02.07.24 в 09:47
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08