Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш: Едно погрешно изчисление на границата между Ливан и Израел може да доведе до катастрофа

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Едно погрешно изчисление“ на границата между Ливан и Израел може да доведе до катастрофа. За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Реакцията на Гутериш идва на фона засилващото се напрежение между Израел и групировката "Хизбула" в съседен Ливан.

"Рискът за Разрастването на конфликта в Близкия изток е реален и трябва да бъде избегнат. Един необмислен ход, една грешна преценка може да предизвика катастрофа, която отива далеч отвъд границите и честно казано, отвъд въображението. Нека бъдем ясни: хората от региона и хората по света не могат да си позволят Ливан да се превърне в още една Газа".

От Министерство на външните работи напомниха предупреждението си към българските граждани да избягват пътувания към Ливан

Според Антониу Гутериш светът не може да си позволи Ливан да стане следващата Газа.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" си разменя почти ежедневен ракетен огън с Израел от избухването на войната в Газа през октомври, принуждавайки десетки хиляди да напуснат домовете си от двете страни на границата.

По-рано тази седмица израелският външен министър Израел Кац обяви, че скоро ще бъде взето решение за всеобхватна война с "Хизбула". Същевременно израелските генерали обявиха, че са се отказали от планирането на офанзива в Ливан, припомня Франс прес.

Не стихва напрежението и в Ивицата Газа. Най-малко 42-ма палестинци са били убити при израелски атаки срещу кварталите Ал-Туфа и Ал-Шати в град Газа. В кратко изявление израелската армия заяви, че изтребители IDF са ударили два обекта на военната инфраструктура на Хамас в района на града. 

По-рано израелски обстрел до офиса на Международния комитет на Червения кръст, намиращ се в анклава, причини смъртта на 22 души, а ранените са 45.

Израелски танкове са нахлули в западната и северната част на южния град Рафах, след като армията вече пое контрол върху източната, южната и централната му част. При обстрела на израелските сили са били нанесени щети на офиса на Международния комитет на Червения кръст в Газа, около който са намерили убежище стотици разселени палестинци. Комитетът осъди "многото сериозни инциденти" от последните дни, "които застрашават живота на хуманитарните работници и на цивилните".

Жители на Газа заявиха, че израелците изглежда се опитват да завършат превземането на южния град Рафах, който е център на израелската офанзива от началото на май. Танкове са нахлули в западната и северната част на града, след като армията вече пое контрол върху  източната, южната и централната му част.

По данни на здравното министерство в Газа - броят на загиналите от началото на офанзивата на Израел, последвала атаката на Хамас на 7 октомври, надхвърли 37 550. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху достъпа до лекарства в селата

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50