Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново руско нападение срещу Украйна

Снимка: Reuters

Украйна преживява ново руско ракетно нападение след поредицата смъртоносни удари през последните дни.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който е в Украйна, обеща на украинския президент Володимир Зеленски помощ при закупването от България на оборудването за неосъществената ядрена централа "Белене".

Руски крилати ракети и дронове прелитат над различни украински региони, от най-източните до Лвов на Запад, съобщава УНИАН, като цитира военновъздушните сили и призовава украинците да не игнорират сигналът за въздушна тревога. Съобщава се за взривове в Кривой рог. Жилищни сгради са поразени в Лвов, съобщи кмета, а там и в столицата се Киев са чути експлозии, които може би се дължат на работата на противовъздушните системи. В Полша военни самолети отново са излетели, за да защитят въздушното простраство на натовската страна при необходимост.

Това е поредно мащaбно руско нападение за последните 10 дни. Вчера най-малко 50 души загинаха, а над 270 бяха ранени в Полтава при определяна като най-смъртоносната атака от началото на войната. Изстреляни от окупирания Крим ракети поразиха сградата на Военния институт по комуникации и близко лечебно заведение.

Това накара украинският президент Володимир Зеленски още веднъж да призове за ускоряване на военните доставки за страната му и позволение тя да нанася удари по руска територия с даденото й оръжие.

Атаката с 50 жертви в Полтава беше осъдена от американския президент Джо Байдън. В свое изявление той допълва, че Вашингтон ще продължи да предоставя помощ за противовъздушните сили на Украйна.

На посещение там е генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. Това се случва след като руските удари в последната седмица наложиха изключване на ядрени мощности от електрическата система на Украйна, което води до риск от аварии в централите. Очаква се той да инспектира и Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, която е под руски контрол, като Гроси обяви, че по негова оценка ситуацията там остава "много нестабилна" и има риск от ядрена катастрофа.

Гроси се споразумя с Володимир Зеленски международната агенция да съдейства на Украйна при закупуването от България на ядрените реактори за неосъществената централа в "Белене", като осигури техническа подкрепа и съвети за безопасност при разполагането на реакторите в Хмелницката АЕЦ.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майка и трите ѝ дъщери са загинали при руските удари в Лвов

Четирима от заигналите при руското нападение срещу западния украински град Лвов са майка с три дъщери. Това съобщи кметът на града Андрей Садовой, цитиран от УНИАН. Те са загинали след като руски снаряд е уцелил дома им.  "В центъра на Европа Русия избива цели украински семейства, нашите деца, нашето бъдеще", допълва кметът на Лвов. Той публикува..

публикувано на 04.09.24 в 13:07
Димитър Главчев

Главчев: В Кочериново вече има вода

Премиерът Димитър Главчев обяви в началото на правителственото заседание, че в град Кочериново вече има вода. "Ще кажете, Кочериново е малко населено място. Град е, разбира се, и околните села. Не е нещо много голямо на фона на всичко в България, но аз мисля, че хората, които жвиеят обаче там смятат, че за тях това е всичко, така, че като решиш..

публикувано на 04.09.24 в 12:40

НС отново отхвърли искането за референдум за еврото

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“.  Лидерът на..

публикувано на 04.09.24 в 12:33
Дмитрий Песков

Песков коментира предстоящи промени в ядрената доктрина на Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че действията на колективния Запад налагат промени на руската ядрена доктрина, предаде "Ройтерс". Стратегическият документ от 2020 година определя кога Москва би използвала атомно оръжие, като до момента се предвижда това да се случи в отговор на ядрена атака срещу нея или при нападение с конвенционални..

публикувано на 04.09.24 в 12:18

Нинова готова да регистрира БСП за частичните избори за кметове на 20 октомври

Председателят на БСП в оставка, която беше изключена от партията Корнелия Нинова публикува позиция във Facebook, в която пише, че има готовност да регистрира БСП за частичните избори за кметове на 20 октомври, но временното ръководство мълчи. Нинова посочва, днес изтича срокът за подаване на документи в ЦИК. Затова и с упълномощените от нея..

публикувано на 04.09.24 в 12:12
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът отчете, че подготовката за изборите вече е започнала

Подготовката за предсрочния вот на 27 октомври вече е започнала, обяви служебният премиер Димитър Главчев. В началото на правителственото заседание той настоя кабинетът да свърши всичко, което е негов ангажимент по закон, но подчерта, че водеща роля в процеса има Централната избирателна комисия. "Проведохме едни избори добре, никой не се е оплакал от..

публикувано на 04.09.24 в 12:07
Кенто Мураки, културен отдел, Посолство на Япония в
България

Кенто Мураки: България и Япония се радват на приятелство от 115 години и стабилно доверие

Япония и България споделят общи характеристики, много силни са в науката и технологиите. Ние не сме големи страни, като територия и ресурси и не сме от най-богатите държави, затова най-важен е човешкият ресурс. Японското общество е колективистично, а в България е индивидуалистично. Но въпреки различията, те отстъпват пред взаимното..

публикувано на 04.09.24 в 11:48