Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Паметникът на Съединението в Пловдив
Снимка: БГНЕС

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

Център на тържествата е Пловдив - градът, в който на днешния ден през 1885 година след влизането на Голямоконарската чета е свален генерал губернаторът Гаврил Кръстевич.

Обявено е Съединението и е създадено временно правителство на областта, в което са представени всички политически сили,  военните и революционерите.

На 8 септември княз Александър Първи Батенберг издава манифест, с който признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България. А защитата на този величав български акт се превръща в приоритет на Народното събрание, правителството и дипломацията ни.

Празникът ще започне сутринта в катедралния храм "Света Богородица", където ще бъде отслужен молебен от пловдивския митрополит Николай.

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на църквата, пред паметната плоча на майор Райчо Николов и на  паметника на Захари Стоянов. По обед  на площад "Стефан Стамболов" започва празничната концертна програма, а  вечерта на площад "Римски стадион" членовете на комитет "Родолюбие" ще представят възстановка на събитията от 6 септември 1885 година. 

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей ще бъде представена  изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“. Кулминацията на  тържественото отбелязване на 139 годишнина от Съединението  е проверката заря от 20:30 часа пред паметника на едноименния площад.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй и ще произнесе слово, а церемонията ще  бъде предавана пряко от Българското национално радио.

А заради честванията на Съединението и празника на града днес ще са в сила мерки за сигурност.

За  тържествената заря от 20:30 на площад "Съединение" ще бъде осигурен достъп през три пункта за проверка.

От 16 до 22:30 часа се забранява използването на дронове в зоната.

И Столичната община организира тържествено отбелязване на 139-ата годишнина от Съединението.

Церемонията е от 11 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг.

В честването ще участват Националната гвардейска част, вокална формация "Български гласове" с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

"Това е единственото събитие в българската история, донякъде с провъзгласяването на Независимостта, което българите постигат не само сами и без участието на великите сили, а дори против големите сили на деня", каза доц. Груев.

А в деня на Съединението общината в Ловеч организира концерт на общинския духов оркестър, а на сцената на площада в стария квартал "Вароша" довечера ще се открие деветото издание на фестивала "Ритъмът на България", предава кореспондентът ни Пламен Христов:

Празничният концерт на Общинския духов оркестър ще започне в 11:00 часа на Централния площад в Ловеч. От 19.00 часа на откритата сцена в стария квартал "Вароша" сестри Диневи и фолклорният ансамбъл "Балкански огън" ще открият Деветото издание на фестивала "Ритъмът на България".

Председателят на Народното читалище "Бяла Анаста 2016-та", което е организатор - Кристиян Костов, поясни, че тази година в него ще участват 400 изпълнители от 40 фолклорни групи от цялата страна.

 "Ще представят български народни танци и хора, автентични обичаи и песни от всички краища на България", обясни той.

Фестивалът е с конкурсен характер, а участниците са разделени в шест категории вокално и танцово изкуство.

"Ритъмът на България" продължава до неделя.

В Ямбол 139-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде отбелязана с ритуал, участие в който ще вземат представителни военни части от Ямболския гарнизон.

Празникът ще започне с изпълнение на патриотични възрожденски песни на Ямболския духов оркестър на площада пред община Ямбол.

След издигането на Националния флаг и словото на кмета Валентин Ревански, ще бъде отслужен Благодарствен молебен. Честването ще продължи с шествие по централните ямболски улици до Паметника на загиналите за националното ни Освобождение, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

По случай празника Музеят на бойната слава е обявил Ден на отворените врати. Експозициите в Културно-информационния център "Безистена" също могат да бъдат разгледани безплатно.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14-годишният извършител на стрелбата в гимназия в щата Джорджия беше изправен пред съда

14 годишният извършител на стрелбата в гимназия в щата Джорджия, при която в сряда бяха убити четирима души, беше изправен пред съда за кратко изслушване. Тийнейджърът, обвинен в убийството на двама ученици и двама учители в гимназия в град Уиндър, щата Джорджия, застана пред съда за първи път тази сутрин. 4-ма бяха убити при стрелба..

публикувано на 06.09.24 в 18:04

Бюст-паметник на Васил Левски откриха на празника на Чипровци

Известеният онколог проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци. Високото отличие му беше присъдено за особени заслуги към общината и дългогодишната му дарителска дейност.  Денят на Съединението, 6-и септември, е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов. Той е дело..

публикувано на 06.09.24 в 17:42

България отбелязва 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

България отбелязва днес 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.   Център на тържествата е Пловдив, където след час, пред Военния клуб ще започне традиционната възстановка на част от историческите събития. Действията от онзи паметен ден през 1885 г., когато единни българите отхвърлят несправедливите..

публикувано на 06.09.24 в 17:41

Силите на Израел се изтеглиха от три бежански лагера в окупирания Западен бряг

Силите на Израел се изтеглиха от три бежански лагера в окупирания Западен бряг, след продължила над седмица военна операция, при която загинаха десетки и бяха нанесени сериозни материални щети. Стотици израелски войници са се изтеглили през нощта, заедно с военното си оборудване, от бежанските лагери Дженин, където живеят около 60 000..

публикувано на 06.09.24 в 17:16

Гърция се опитва да спре миграцията на специалисти от страната

Гърция се опитва да спре миграцията на специалисти от страната. Предоставя стимули за завърналите се гърци. Опозицията не очаква  резултат от тази политика. През изминалата година 160 хиляди гърци, предимно млади хора с висше образование, са напуснали страната, сочат данни от проучване.  Синдикатът на медиците съобщава, че 60% от младите лекари..

публикувано на 06.09.24 в 17:12
Мирослав Лайчак, пратеник на ЕС за Западните Балкани

Мирослав Лайчак призова Косово и Сърбия да положат повече усилия да нормализират диалога помежду си

Пратеникът на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак призова Косово и Сърбия да положат повече усилия да нормализират диалога помежду си и подчерта, че той е единственият сигурен път към членство в блока, предаде АП. Лайчак е на посещение в столицата на Косово - Прищина, където разговаря с вицепремиера Бесник Бислими. Местни медии пишат, че..

публикувано на 06.09.24 в 17:10

Съставът на РИК - Кюстендил остава в голямата си част същият

В голямата си част съставът на Районна избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски, се запазва, както и съответните постове. Така е според решението на ЦИК, с което служебно е назначена РИК-Кюстендил. На консултациите при областния управител инж. Александър Пандурски не се стигна до съгласие, след като двете ДПС-та искаха да имат..

публикувано на 06.09.24 в 16:45