Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ понижи отново трите основни лихви с 25 базисни пункта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка понижи отново трите си основни лихви с по 25 базисни пункта всяка, като това е третото подобно намаление от юни насам, когато ЕЦБ стартира цикъл на постепенно разхлабване на паричната и лихвена политика с оглед на отслабващата инфлация към и дори под целевото ниво от 2 на сто и опасенията, свързани със слабото икономическо представяне на еврозоната.

Лихвените проценти по депозитното улеснение, основните операции по рефинансиране и пределното кредитно улеснение се понижават съответно до 3,25%, 3,40% и 3,65%, считано от 23-и октомври 2024 г., посочи ЕЦБ.

Банката отбеляза, че днешното решение, по-специално това за намаление на депозитната лихва, който задава курса на паричната политика, се основава на актуализираната оценка на инфлационната перспектива, динамиката на основната инфлация и доброто функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

Графика на лихвата по основните операции по рефинансиране на ЕЦБ


Управителният съвет на ЕЦБ посочи, че постъпващата информация за инфлацията показва, че процесът на дезинфлация протича според предвижданията. Върху перспективата за инфлацията влияят и неотдавнашните изненадващо по-ниски стойности на показателите за икономическата активност.

В същото време обаче условията за финансиране все още остават рестриктивни.

"Очаква се през идните месеци инфлацията да нарасне, след което в хода на следващата година да намалее до целевото равнище от 2 на сто. Вътрешната инфлация остава висока, тъй като заплатите продължават да се увеличават с висок темп. Същевременно се очаква натискът от страна на разходите за труд да продължи постепенно да отслабва, а печалбите да смекчат отчасти въздействието му върху инфлацията", посочи след края на заседанието ЕЦБ.

УС на ЕЦБ остава решен да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%. Той ще поддържа основните лихвени проценти достатъчно рестриктивни колкото дълго е необходимо за постигането на тази цел.

Управителният съвет също така ще продължи да прилага основан на данните подход да определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивността заседание по заседание.

"Решенията за лихвените проценти ще се основават на оценката на УС на ЕЦБ за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика".

Управителният съвет отново подчерта, че не се ангажира предварително с определена траектория на лихвените проценти.

УС на Централната банка остава в готовност да коригира всички свои финансови инструменти в рамките на своя мандат, за да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Освен това Инструментът за защита на трансмисионния механизъм на паричната политика е на разположение за противодействие на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика във всички държави от еврозоната. Това ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност.

Днешното решение на ЕЦБ за ново понижение на лихвите беше очаквано, като мнозинството пазарни участници, анализатори и икономисти прогнозират още едно намаление на водещите европейски лихви на заседанието през декември.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток

Една година и 10 дни след терористичния рейд на "Хамас" в Израел премиерът на тази държава Бенямин Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток - защото вчера при операция в южната част на Ивицата Газа е бил убит лидерът на "Хамас" Яхия Синуар. Краят на бойните действия обаче, каза Нетаняху - зависи изцяло от това дали ще бъдат освободени..

публикувано на 17.10.24 в 22:10

По-висока избирателна активност очакват в Благоевград

По-висока избирателна активност очакват в област Благоевград на предстоящите извънредни парламентарни избори. Между 5 и 12 процента са прогнозите на областния управител и председателя на Районната избирателна комисия. Организацията за подготовката на изборите върви нормално, като вече са доставени мобилните устройства за наблюдение и заснемане на..

публикувано на 17.10.24 в 21:48
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - снимка от Одеса, 5 март 2024

Мицотакис и Зеленски подписаха споразумение за сътрудничество

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Брюксел споразумение за сътрудничество в сферата на сигурност и отбрана. Гръцки опозиционни партии осъдиха договора. Споразумението позволява на Гърция активно да участва по възстановяването на Украйна с акцент за област Одеса, където живеят хиляди..

публикувано на 17.10.24 в 21:33
Заместник-председателката на проруската молдовска партия

Полицията в Молдова заяви, че модовци са обучавани в Русия как да участват в протести

Полицията в Молдова заяви днес, че е разкрила схема, включваща молдовци, които са били изпращани редовно в Русия за обучение как да участват в протести и други граждански вълнения в страната, предаде "Ройтерс". Тя изрази предположение, че групата, отговаряща за организиране на обучението, е свързана с молдовския политик в изгнание Илан..

публикувано на 17.10.24 в 20:58

Присъди в Гърция за несправяне с наводненията от 2020 година

Съдът в град Лариса осъди бившият областен управител на Тесалия за несправяне с опустошителните наводнения през 2020 година от циклона "Янос", който взе и три жертви. Според магистратите виновни са също бившият заместник-областен управител и двама шефове на технически служби. Те са обвинен в пропуски, които са довели до жертви и наводнения в..

публикувано на 17.10.24 в 20:38
Президентът на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и генералният секретар на НАТО Марк Рюте - Брюксел, 17 октомври 2024

Рюте: НАТО ще направи всичко възможно, за да помогне на Украйна

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте отправи послание към руския президент Владимир Путин - че ако си мисли, че алиансът ще загуби единството и волята си да подкрепя Украйна, няма да успее. Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение" На пресконференция в Брюксел след заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО Рюте..

публикувано на 17.10.24 в 20:22
Лидерът на

Израел потвърди смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар

Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е мъртъв, декларира израелският външен министър Израел Кац в специално изявление, цитирано от агенция "Ройтерс". "Масовият убиец Яхия Синуар, който беше отговорен за клането и зверствата на 7 октомври миналата година, беше убит днес от израелски войници", се казва в изявлението на Кац. Малко преди публикуването му армията..

публикувано на 17.10.24 в 20:11