Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП одобрява заем от 35 млрд. евро в подкрепа на Украйна

Снимка: Ройтерс

Европейският парламент ще одобри заем в размер на 35 млрд. евро в плана на Г-7 за предоставяне на финансова помощ на Украйна.

В програмата на Европарламента е предвидено да бъде обсъдена и темата за убийството на украински военнопленници, защитата на европейските военни кореспонденти и действията на Европейския съюз срещу руския петролен флот в сянка.

Американският министър на отбраната Лойд Остин беше в Киев с новината, че Вашингтон отпуска още военна помощ - бронирани машини на пехотата и противотанкови оръжия за 400 милиона долара.

Две седмици преди президентските избори в Америка Остин предупреди, че ако Западът спре да подкрепя Украйна, сянката на Путин ще падне върху цяла Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски междувременно заяви, че Съединените щати подготвят нова военна помощ на стойност 800 милиона долара, с която ще бъде финансирано производството на украински дронове. Пакетът е в допълнение на подпомагането от страна на Вашингтон в размер на 400 милиона долара, обявено по време на посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин в Киев.

"Украйна е благодарна за подкрепата. Нужно е, независимо от каквито и да било заплахи от политически характер в света, страната ни да може неизменно да защити своите суверенитет и независимост. И това непременно ще се случи".

По-рано, на среща с производители на оръжия, Зеленски заяви, че украинската страна би могла да произвежда до 4 милиона дрона годишно,.

Над 100 са стълкновенията на фронта през изминалото демонощие, като, по данни на Генералния щаб на Украйна, най-сериозна продължава да бъде ситуацията в района на Покровск. Според военния блог Дийп Стейт руснаците са успели да напреднат към няколко населени места там, включително  Курахово

За движение на руски дронове в посока Сумска и Николаевска  област съобщават от Военновъздушните сили. Един човек е ранен при руски обстрел в Суми. Има поражения по жилищни сгради.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 99,71% обработени протоколи: "Величие" е на ръба за 51-вото НС

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинните данни на Централната избирателна комисия при обработени 99,71% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 12:05

Какви избиратели отидоха до урните? Профили от екзитпол на "Галъп"

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните. Това каза пред БНР  социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан". Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС . При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование,..

публикувано на 28.10.24 в 12:01

Главчев: Противодействахме на купения вот, партиите да положат усилия за редовен кабинет

Премиерът Димитър Главчев обяви, че служебното правителство се е справило с купения вот. Това той обяви на полигона "Ново село" по време на учебно-щабни демонстрации на Многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия. Като пример за справянето с купения вот той даде пример с увеличения брой проверки на избирателните машини...

публикувано на 28.10.24 в 11:56
Георги Харизанов

Георги Харизанов: Вариант за правителство, което да има обществен авторитет, е с първите две сили

Единственият вариант за правителство, което да има някакъв обществен авторитет и у нас, и в чужбина, както и някакъв кредит на доверие, е с участието на първите две политически сили. Това заяви пред БНР анализаторът Георги Харизанов. "Третият партньор би имал значение, когато се постигне разбирателство между първите двама.  Диана Дамянова:..

публикувано на 28.10.24 в 11:55

Бизнесът е против мярката на 3 месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси

Бизнесът се противопоставя на мярката на всеки три месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което се обсъждат промените в данъчното законодателство догодина. Според компаниите, по този начин ще се увеличи административната тежест,..

публикувано на 28.10.24 в 11:46
Сергей Скрипал

Антитерористичен шеф сметнал отравянето на Скрипал за "акт на война"

Ръководителят на отдела за борба с тероризма по време на отравянето с "Новичок" на семейство Скрипал в Обединеното кралство описа как първоначално е сметнал случилото се за "акт на война" заради безразсъдното използване на толкова отровно вещество на чужда територия. Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха изложени на..

публикувано на 28.10.24 в 11:43
Делян Пеевски

"ДПС-Ново начало" е втора сила в област Благоевград, разликата с ГЕРБ е над 11%

Коалицията на Делян Пеевски "ДПС-Ново начало“ е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100 процента обработени протоколи от проведените вчера извънредните парламентарни избори.  Седем партии и коалиции преминаха 4-процентовата бариера в Благоевградски избирателен район...

публикувано на 28.10.24 в 11:30