Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пламен Ненов: Има силно забавяне на ръста на БВП заради демографията

| Интервю
Доц. Пламен Ненов
Снимка: БГНЕС

От 2010 г. насам има силно забавяне на ръста на БВП заради демографията.

Това каза пред БНР доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета за икономически анализи (СИА) към Министерския съвет, относно данни от последния доклад, който е на тема "Демографски предизвикателства пред българската икономика", който ще бъде представен на 25-и октомври, петък. Автори на изследването са членовете на СИА Калоян Ганев, Георги Камбуров, Георги Кочарков, Пламен Ненов и Ралица Симеонова-Ганева, както и Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките.

Основни изводи в анализа сочат:

  • България е изправена пред сериозни демографски предизвикателства, които пораждат множество обществени дискусии относно националното благосъстояние и перспективите за развитие на страната. От началото на 90-те години на 20-и век населението е намаляло с около 2,5 милиона души, което се дължи както на глобални тенденции като спад в раждаемостта и застаряване на населението, така и на специфични за страната фактори.
  • Икономическите ефекти от тези демографски тенденции са значителни. Анализът показва, че след 2009 г. демографията оказва силно отрицателно влияние върху растежа на БВП, като средният отрицателен ефект е около 0,9 процентни пункта на година. Това представлява около 45% от средния годишен темп на нарастване на БВП за периода 2010-2021 г. Отрицателният ефект се дължи главно на емиграцията и промените във възрастовата структура на населението. В бъдеще, без промяна в икономическите условия и политики, има риск този отрицателен ефект да продължи, а след 2035 г. дори да се засили поради ускоряване на застаряването на населението.
  • За да се отговори на тези предизвикателства е необходимо прилагане на комбиниран подход, предполагащ както директни, така и компенсаторни политики. Директните политики могат да включват както мерки  с дългосрочно действие като стимулиране на раждаемостта и подобряване на здравния статус на населението, така и такива с по-краткосрочен ефект, свързани с управление на миграционните процеси.

По думите на доц. Ненов има и окуражителни тенденции:

"Плавно се възстановява раждаемостта от много ниски нива през 90-те години. Достига до около 1,7 деца на една жена, което все още е под нивото на заместване, но е едно от по-високите нива на този коефициент за европейските страни, където раждаемостта също е доста ниска и се наблюдава това застаряване на населението, което виждаме и в нашата страна".

Той коментира, че по отношение на раждаемостта трябва да има стратегически подход и "е необходим консенсус сред обществото, че ще се провеждат определени политики, за да може да се видят тези ефекти след десетилетия - за такъв хоризонт говорим, когато говорим за раждаемостта". 

Доц. Пламен Ненов изрази надежда този анализ, заедно с други подобни, да послужи за отправна точка за създаване на конкретни политики:

"Фокусът е върху миграцията и ако е възможно да се предприемат мерки, свързани с подобряване на привличането на висококвалифицирани кадри от чужбина, примерно с един национален фонд, който да финансира тяхното привличане в определени приоритетни сектори. Да се подобри привлекателността на висшето образование за международни студенти. Тези политики имат потенциал да имат сериозен краткосрочен ефект. Също и политики, свързани с управлението на икономическата емиграция, която е доста голям проблем. Това е основният проблем, който виждаме през последното десетилетие. Тя има много силен регионален профил и различни видове регионални политики могат да бъдат доста полезни". 

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Пламен Ненов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 99,03% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинните данни на Централната избирателна комисия при обработени 99,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 10:58
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Японският премиер остава на поста си след слабото представяне на парламентарните избори

Японският премиер Шигеру Ишиба заяви, че възнамерява да остане на поста си въпреки съкрушителното поражение на партията му на вчерашните избори, като подчерта, че не иска да създава "политически вакуум", предаде АФП. Ишиба свика предсрочни избори след идването си на власт на 1 октомври, надявайки се да засили позициите на своята..

публикувано на 28.10.24 в 10:49
Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон за изборите на 4 април 2021 г.

ПП-ДБ се очертава като победител от вота в Обединеното кралство

ПП-ДБ се очертава като победител на българските предсрочни парламентарни избори, проведени на територията на Обединеното кралство. При сходна активност като на изборите през юни, Коалицията печели 24,80% от гласовете. Благодарение на повишената активност в поледните часове на изборния ден се отчита, че 21 735 българи са упражнили правото си на глас,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45

Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост"

Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост", научи БНР. Сигналът е получен рано тази сутрин. Засега няма данни за самоличността на жената. По неофициална информация са открити следи от насилие. Районът е отцепен от полицията.  Работи се по всякакви версии за случилото се. Очаквайте подробности!

публикувано на 28.10.24 в 10:42

ПП-ДБ изпаднаха на 5-о място в Бургаско

ГЕРБ-СДС са убедителният победител на изборите във 2-ри МИР- Бургас. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи. С 10 000 души е повишила резултата си партията в сравнение с изборите през юни. 37 634 души са гласували за ГЕРБ - СДС като разликата с втората партия - "Възраждане" е над 10 000 гласа.  С 16 533 гласа "Възраждане" де..

публикувано на 28.10.24 в 10:29

Без "Величие", всички останали в 51-вото НС с повече гласове спрямо вота през юни

Според настоящите неокончателни данни, всички формации, влизащи в 51-вото Народно събрание, с изключение на партия "Величие", са получили повече гласове на парламентарните избори на 27-и октомври спрямо  гласовете за тях на изборите за 50-тото НС, проведени на 9-и юни 2024 г. Коалицията ГЕРБ-СДС получава малко над 103 000 допълнителни гласа..

публикувано на 28.10.24 в 10:23
Тунел Железница

Катастрофа в тунел "Топли дол" затруднява движението по АМ "Хемус"

Заради катастрофа, станала рано тази сутрин в тунел "Топли дол" на магистрала "Хемус", движението е затруднено, съобщиха от Областната дирекция на МВР в София.  Няма пострадали хора, трафикът се регулира на място от екипи на полицията. Вчера, в рамките на два часа, станаха три катастрофи в този тунел. Катастрофа е причината за ограничаване на..

публикувано на 28.10.24 в 10:17