А сега накъде


Оля Стояновапетък, от 16.30 до 17.30 часа

В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории, поставяме във фокуса на внимание онези хора, които имат неспокоен дух и не обичат да стоят на едно място. И разказваме, разбира се, за познати и непознати места у нас.
Героите на „А сега накъде“ са не само пътешественици, но и фотографи, археолози, историци, биолози, природозащитници, алпинисти, учени или просто хора, които имат история за разказване и маршрути за споделяне. Защото светът е голям и какво по-нормално от това да се опиташ да обхванеш многообразието му – и от истории, и от гласове.
Екип: Оля Стоянова и Диляна Трачева
За контакти с екипа тел: 02 93 36 647.

До 30 декември 2018 г. водещ на предаването беше Петра Талева.

Публикации

Статуетка на Венера, бронз със злато,  от античния Филипопол

За археологията, откритията и работата на терен през 2018 година

На 14 февруари – Празникът на археолога, в Националния археологически институт с музей беше открита 12-тата национална изложба „Българска археология 2018“, която ни представя не само най-интересните находки, но и ни разказва истории за работата на..

публикувано на 18.02.19 в 12:30

За маршрутите на птиците и за равновесието в природата

Знаете ли кои са най-големите пътешественици сред нас? Птиците, разбира се. Затова и ние ще говорим за необикновените маршрути на птиците и за това защо наличието на птици около нас е толкова важно. Защо птиците са знак, че светът се намира в..

публикувано на 08.02.19 в 10:42

Защо семейните хора се нуждаят от пътеводител

За колко време си стягате багажа, преди да тръгнете на път? За 2 часа? За 2 дни? Или за 5 минути? Питам това, защото стягането на багажа е важна част от тръгването на път – независимо дали се готвите за тежка хималайска експедиция или просто за разходка..

публикувано на 07.01.19 в 14:52

Доайенът Петър Дойчев за шопската салата и важните истини в българския туризъм

За всички, които го познават, той е Бате Петьо. Роден е на 19 септември 1924 г. в Бургас. И макар сега да живее в София, остава верен на родното място, което в началото на декември т.г. го удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас“. Другата..

публикувано на 30.12.18 в 10:00
Ванина Хаджиева в студиото на програма „Христо Ботев“

Нова година на екзотично място, за да е цветно и бъдещето

Има всякакви поверия за посрещането на Новата година. Едно от тях е да сме на екзотично място, за да ни чакат и в бъдеще пъстроцветни посоки. А пари за билет? Някои любители на далечните маршрути предвидливо отдалеч правят своята резервация, но не..

публикувано на 28.12.18 в 17:30

Виена – музика, феерия, коледни и новогодишни вълшебства

Виена отдавна е извоювала привилегията на световен символ за празнично коледно и новогодишно настроение. Ако сме там, непременно трябва да постъпим като виенчани и да тръгнем по станалата вече традиционна Новогодишна пътека. Тя започва от площада пред..

публикувано на 23.12.18 в 09:05

Колушката църква – скритият бисер на Кюстендил

Сред пазарно-подаръчната еуфория за празниците нека си отделим малко време за екскурзия до Колушката църква. Намира се в подножието на Осогово. В Средновековието е била самостоятелно селище. Днес е квартал на град Кюстендил. Храмът носи името на св. Георги...

публикувано на 22.12.18 в 09:25
Фигурките от рождественските ясли са неизменна част от коледния дух в Италия

Рождественски традиции по италиански

Точно преди година Ви запознахме с любимите празнични ястия на италианците: паста рагу и сладкиш, който в Италия наричат английска супа. Сладкишът има дълга биография. Споменава се в рецепта от 1654 г., която препоръчва резен хляб да се сложи в чиния и да..

публикувано на 21.12.18 в 17:30
Атанасовското езеро

Бургас – Атанасовско езеро – Музей на авиацията на летище Бургас

В Бургас работят упорито градът да стане целогодишна дестинация. Има идеен проект за бъдещ парк на миниатюрите „Европа“, който включва кулата Белем – Лисабон; сграда Фамилия – Барселона; Айфеловата кула – Париж; Колизеума – Рим, катедралата „Св. Петър“ –..

публикувано на 15.12.18 в 09:10

150 години град Троян и част от 150-те причини да го посетим

През 2018-та Троян празнува своята 150 годишнина. Троянци обичат своя град и могат да ви изброят поне 150 причини да го посетите и харесате, да се връщате отново и отново там. Който мисли, че познава неговите тайни, нека се опита веднага да отговори какво..

публикувано на 14.12.18 в 17:05