А сега накъде


Оля Стояновапетък, от 16.30 до 17.30 часа

В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории, поставяме във фокуса на внимание онези хора, които имат неспокоен дух и не обичат да стоят на едно място. И разказваме, разбира се, за познати и непознати места у нас.
Героите на „А сега накъде“ са не само пътешественици, но и фотографи, археолози, историци, биолози, природозащитници, алпинисти, учени или просто хора, които имат история за разказване и маршрути за споделяне. Защото светът е голям и какво по-нормално от това да се опиташ да обхванеш многообразието му – и от истории, и от гласове.
Екип: Оля Стоянова и Диляна Трачева

До 30 декември 2018 г. водещ на предаването беше Петра Талева.

Публикации

Доц. д-р Крум Бъчваров

Black Sea MAP разкрива 2500 години от историята на морската археология

Доц. д-р Крум Бъчваров е университетски преподавател в САЩ. Неговата специалност „подводна корабна археология“ е сложна и комплексна: включва история, археология, физика, химия и т.н. Той участва в екипа на Международния изследователски проект Black Sea..

публикувано на 07.12.18 в 17:05

Среща при Чашата или защо във Велинград всичко е по три

Когато туристът дойде във Велинград и не го познава, а трябва да си определи среща, обикновено предлага тя да е в центъра. Местните хора, обаче, питат точно за кой център става дума. От всички значими неща тук си имат по три: три центъра, три читалища и..

публикувано на 02.12.18 в 09:05
Златна огърлица от некропола на Месамбрия

Паметта на съкровищата

В Европейската година на културното наследство изложбата „Спасени съкровища на България“ е своеобразен подарък за цялата общественост. Изложбата е подредена в залата за временни експозиции на Националния археологически институт с музей при БАН. За..

публикувано на 01.12.18 в 09:25
Албена Джоунс, президент на Международния женски клуб

Светът идва при нас за да творим добро

Само за ден можем да обиколим много страни, да опитаме от тамошната кухня, да попеем на различни езици, да потанцуваме в ритъма на малко познати етноси и обичаи, а накрая да си вземем и местен сувенир. Времето и мястото на срещата са 2 декември, неделя ,..

публикувано на 30.11.18 в 19:10
Фрагмент от плаката за изложбата

Готови за приключение – Автомобилно рали Будапеща-Константинопол, 1912

Какво ли биха казали нашите предци, ако можеха да разгледат днес документалната изложба в Унгарския културен институт, озаглавена „Готови за приключение – Автомобилно рали Будапеща-Константинопол, 1912“? Впрочем, през същата 1912 г. в България е приет..

публикувано на 30.11.18 в 17:10
Екатерина Тонова

Управлението на хора не става без душа и сърце

В навечерието на поредния активен туристически сезон отново се питаме кой ще ни обслужва в хотелите, в заведенията за хранене, по ски-пистите, в спа-зоните… Доколко ще са качествени услугите, след като ангажирането на работната ръка най-често в този отрасъл..

публикувано на 27.11.18 в 08:10

Седмица на италианската кухня – празници на сетивата, културата и традициите

 „Не познавам по-добра работа от яденето“. Думите се приписват на гениалния и в музиката, и в кухнята Джоакино Росини. И в двата вида труд има нужда от талант, вдъхновение, спазване на сакрални кулинарни знания, изпълнени с история, памет и традиции. Така..

публикувано на 23.11.18 в 17:40
Един от туристическите обекти в Осогово, с домакини Диана и Иван Михайлови.

Зимни спортове и маршрути в Осогово

Осогово е планина, добре позната на кюстендилци. Условията там се великолепни за целогодишен отдих. За свободното време на местните жители тя е онова природно убежище, каквото е Витоша за софиянци. Лесно достъпна, Осоговската планина е само на 20-ина км от..

публикувано на 23.11.18 в 17:05
Теменужка Спасова и Надя Янакиева

Колко определения за мокър сняг знаете? И колко агрегатни състояния има той?

Що е то мокър сняг? - Теменужка Спасова знае най-малко 28 определения за него, а мокрият сняг има поне 40 агрегатни състояния. Не се съмнявайте, Теменужка Спасова е специалист в тази област. Трупа данни по време на своите приключения в различни „ледени“..

публикувано на 19.11.18 в 13:15

С Емил Коралов по винените пътеки на познанието

Да се говори за вино в този сезон е повече от логично. Онова, което шушне в избите след летните жеги, се очаква с нетърпение да бъде опитано по това време от лозари, винопроизводители, любители – познавачи, както и от съвсем обикновени ценители. Виното е..

публикувано на 16.11.18 в 17:10