„Астрономия срещу астрология”

Историята на една раздяла

Снимка: Архив

Били ли са астролози по призвание и убеждение учени като Галилео Галией, Тихо Брахе и Йохан Кеплер или са прибягвали към нея единствено в името на физическото си оцеляване? Защо швейцарският психолог Карл Густав Юнг е решил, че за да лекува своите пациенти, е трябвало задължително да разполага преди това с техните хороскопи, а професионалният статистик Мишел Гоклен буквално се влюбва в астрологията след едно свое проучване на хора от различни професии? И как исторически се стига до отделянето на зодиака сред познатите ни днес 88 съзвездия?

С участието на астролога Илияна Магерова, на астрофизика Владимир Божилов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на Георги Латев от Института по астрономия към Българската академия на науките.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Направи място на бабата!

Можете да чуете подобни реплики в обществения транспорт например. Колкото и да са добронамерени, винаги се сепвам от това фамилиарно „роднинско“ назоваване на напълно непознат човек. Зная, че и други споделят смущението ми, което обаче не променя генерално картината. Чичо, леля, батко, кака са в редовно обращение   в речта на българина. За..

публикувано на 13.11.18 в 16:45
Остров св. Анастасия

На остров Света Анастасия

До остров Света Анастасия туристите обикновено отиват през лятото, при много слънчево време. Как живее островът през есента? Как изглежда при бури? А как звучи? Да, островът наистина звучи и тътне. Знае го управителят Павлин Димитров. Той познава в различни ситуации това удивително късче земя сред водата. Има желание, наред с богатата културна програма..

публикувано на 13.11.18 в 15:01
Крепостта Хисарлъка

Есенни маршрути в Кюстендил

Искате да се порадвате на очарователната есен в по-топъл район на страната? Тогава тръгнете към Кюстендил. Ива Брусарска, главен експерт в отдел „Туризъм“ в общината е готова да разказва дълго и с любов за града и неговите забележителности. За много жители на Кюстендил хълмът Хисарлъка е любимо място за разходки. Намира се на 2 км югоизточно..

публикувано на 13.11.18 в 12:45

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Криза и възземане в свободна България

Енергията на прохождащата млада държава е насочена към създаване на институции и закони, а свободните граждани се впускат в политиката и предприемачеството. Читалищата остават на заден план за повече от десетилетие. За някои от тях кризата започва още по-рано – по време на подготовката и избухването на Априлското въстание, защото тъкмо..

публикувано на 13.11.18 в 09:35
Борислав Митов, носител на награда „Еврика“ за най-добър млад фермер

Еврика! Успешни българи: Борислав Митов

Борислав Митов е носител на наградата „Еврика“ за 2015 год. за най-добър млад фермер. За него земеделието е наследствен поминък. Баща му Божидар Митов - известен зърнопроизводител в Североизточна България,   и сега продължава да оре и сее големи площи. Синът е достоен наследник на бащата. За това говорят и останалите му награди за  нови технологии и..

публикувано на 12.11.18 в 17:05