Субатомен памфлет – що е то?

Снимка: mytwostotinki.com

Аворката на книгата за възрастни и деца, интересуващи се от трансдисциплинарно мислене „Котката на Шрьодингер – субатомен памфлет в реално време“, се нарича Милена Николова. Родена е в София и израснала в България, Германия и Швейцария. Пише на български, немски и английски. Завършва американистика и скандинавистика в Берлинския университет „Хумболт“. Милена Николова работи като журналист в областта на съвременното изкуство и като преводач и постпродуцент на игрални филми. Художници на книгата са цялото семейство Виктор Мухтаров, Тита Койчева и Сава Мухтаров.
Котката на Шрьодингер е мисловен експеримент от квантовата механика, представен от Ервин Шрьодингер през 1935 г., с цел да покаже, че пренасянето на понятия от квантовата механика в макросистемите, например обекти с размерите на котка, създава неочаквани проблеми
, се пояснява в книгата. Котката, главен герой в нея, освен влечение към науката и неочакваните й връзки със света наоколо, се увлича от римите и обича свободата да прескачаш в различни светове, както в различни дворове. Парадоксалната ситуация на котето, (което само по себе си е само една парадоксална мисъл на един учен) го подтиква към самоанализ на много различни нива. Оказва се, че състоянието на междинност и неопределеност има своите предимства, пише в анотацията на книгата. Мяу, казва котката и съобщава някой закон на физиката, но не буквално, а в шеговита форма. Едва ли може точно да се обясни и разкаже тази странна и иронична книга. Най-добре е да се опитате да вземете участие в този мисловен експеримент и тогава да усетите ще има ли ефект върху вас. Премиерата на „Котката на Шрьодингер – субатомен памфлет в реално време“ ще бъде в сряда, 27 януари, от 19 часа, не носете живи котки, защото там ще получите „загадъчният отговор на котето“.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За кожата на един даскал

„Учителят е сред най-драматичните фигури на съвремието ни. Вдъхновен, депресиран, извисен, унизен, достоен, безпътен, авторитетен, нелеп… Какво ли не се пресича над главата му, какво ли не бушува в кожата му“, казва драматургът, преподавател и режисьорът Юрий Дачев за моноспектакъла „Даскал“. Пиесата на френския драматург Жан Пиер Допан е най-новият..

публикувано на 21.11.18 в 17:11
Д-р Снежана Зарева-Гарфънкъл

И нека едната ръка знае какво прави другата

Това е заглавието на най-новата книга на д-р Снежана Зарева-Гарфънкъл. Препратката с обратен знак към библейската притча в Евангелието на Матей не е случайна. Защото авторката изследва и демитологизира творби, провъзгласени от социалистическата идеологема за еталонни. Вероятно затова и този труд е наречен „литературоведски увлечения“. Д-р Снежана..

публикувано на 21.11.18 в 16:35

Какво пишат и четат холандците?

Писатели, преводачи и издатели ни канят на една специална вечер, посветена на холандската литература на 21 ноември от 19.00 ч. в литературен клуб „Перото“. С помощта на литературния гид  Светлозар Желев ще научим кои са жанровете и тенденциите в съвременната холандска литература и литературата на фламандски. Писателите, които ще бъдат тема на разговора,..

публикувано на 21.11.18 в 16:31

Умберто Еко и инструкциите за употреба на света

„Човек пише за миналото винаги с поглед в настоящето“, казва големият италиански философ и културолог Умберто Еко. И сега можем да проверим дали има истина в думите му, като разтворим сборника „Как се пътува със сьомга“. Както подсказва името – в тази книга има много хумор и много ирония. Тук са събрани истории, които за първи път се появяват на..

публикувано на 21.11.18 в 16:05
Кадър от филма „Може би утре“. Режисьор Мартин Илиев

„Блус в цвят“ от Мартин Илиев

Колко ли хора има, които, ако ги попитам кой им е любимият цвят, ще ми отговорят гордо: синьо? Навярно безброй. И сигурно е нормално, като имаме предвид, че синият цвят ни обгръща в нюансите си. Най-вече заради небето над нас и предимно заради меланхолията вътре в нас. Можете ли да се определите като един от всички безименни, макар и с име градски хора,..

публикувано на 21.11.18 в 15:49