Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Рачев: Екологията е от хората за хората

БНР Новини
Снимка: Светла Милчева

Така популярният ни климатолог, преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“, специалист по възобновяеми енергийни източници и експерт в областта на туризма, обобщи действията ни за намаляване вредното влияние на човека върху природата.
От разговора с него научихме, че реалното затопляне у нас не винаги е вредно. Ето, сподели доц Рачев, тази година благодарение на по-топлото време ще имаме невероятно добра зърнена реколта. А що се отнася до пороите и градушките, които се редуват с горещините – имало ги е винаги, твърди синоптичният анализатор. Той припомни старата българска дума „сприя“, с нея предците ни са наричали смерча, характерен за всички области на страната ни. Смерча е „малкото братче“ на торнадото, уточни доц. Георги Рачев, като допълни, че у нас подобно на „Катрин“ природно явление не може да се случи.
Що се отнася до „зеления“ бизнес, той рано или късно ще е факт, вярва климатологът. Пример са слънчевите панели, които се използват все повече не само в домакинствата, но и от много фирми. И посъветва собствениците на големите хотели в курортите ни да снижат разходите си чрез слънчеви инсталации, както го правят колегите им в много  европейски страни.
На въпрос на слушател за вредата от метана, експертът отговори, че той все пак си остава най-екологичното гориво.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29