Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на скандали, гафове и договорки

Тодор Тодоров (вляво) и Иван Начев
Снимка: БГНЕС

За последната седмица бихме могли да кажем всичко, но не и че беше скучна. В началото й служебният министър на здравеопазването беше обвинен в упражняване на натиск срещу негов подчинен. По същото време в Министерство на отбраната продължиха безконечните нови назначения. А правосъдното ведомство сътвори най-големия скандал като качи на страницата си проект за промяна на изборните правила, въвеждащ принципа за уседналост при президентските и парламентарните избори. Ден по-късно те бяха отменени. Но скандалът така или иначе се заформи.
От него произтече и голямото говорене – кой всъщност е авторът на тези предложения за промени; каква е тяхната цел и защо се правят точно в този момент? И позициите отново се разделиха! Едни анализатори провидяха в събитията опит на президента Румен Радев да надвиши конституционните си права. Други решиха, че срещу него се води добре дирижирана кампания. А ние заложихме на изясняването – за целта поканихме политолога Иван Начев и философа Тодор Тодоров, които обговориха и този казус, и прословутата отмяна на постановление 208 за бежанците, и преговорите за коалиция между ГЕРБ и ОП.

Каква е тяхната интерпретация на събитията? И защо преобладава убеждението, че и в следващия парламент реформи няма да има? – чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АГРА 2024

АГРА 2024

Между 20 и 24 февруари се проведе 31-вото издание на международното земеделско изложение АГРА, заедно с изложенията Винария и Фуудтех. Думите, определящи форума тази година, са партньорство и сдружение. Модернизирането и дигитализацията на селското стопанство и на производството като цяло, било то на вино или на храна, независимо какво мислим..

публикувано на 07.05.24 в 17:40

Етика на грижата, или докъде грижата е грижа?

В съвременната Етика на грижата се разграничават няколко аспекта, които обхващат отношението ни към себе си, децата, родителите и уязвимите членове на обществото. В интервю за предаването "Нашият ден" д-р Маргарита Габровска от Института по философия и социология към БАН обсъжда тези аспекти, подчертавайки разликите между грижа и услуга, както..

обновено на 07.05.24 в 13:23
Васил Велев и Антон Митов

Антон Митов представя: Васил Велев – автор на книгата "От Вида до Буда"

Васил Велев дълги години работи като журналист в британската компания за обществено радио и телевизия Би Би Си в Лондон. Освен това е и пътешественик, който е обиколил света. Въз основа на тези обиколки се появява книгата му с разкази "От Вида до Буда", която Антон Митов определя като електронно есеистични пътеписи. За едно дърво, което се ползва..

публикувано на 07.05.24 в 12:41

7 май – отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02