„Златната ябълка” е журналистическият избор за дестинация на годината

Братислава стана носител на туристическия Оскар за 2016 г., след като призът за 2015 отиде в Пловдив
Примациални палас, Братислава
Снимка: commons.wikimedia.org

На 1 юни т.г. в Огледалната зала на Примациални палас в Братислава, където е подписан т. нар. Братиславски мир след битката при Аустерлиц между император Франц Първи и Наполеон Наполеон Бонапарт, словашката столица бе удостоена с туристическия Оскар „Златната ябълка”. Носителите на награда се определят с гласуване от членовете на Международната федерация на журналистите и писателите за туризъм - ФИЖЕТ и е знак за просперираща и хитова дестинация със специални заслуги.
В един от най-красивите дворци в стара Братислава, строен 1778-1781 г. от арх. Мелхиор Хафел в стил класицизъм, се събраха журналисти от цял свят, представители на Министерството на транспорта и строителството на Словашката република, както и зам.-кметът на Братислава Людмила Фаркашовска, която получи златната статуетка.
Специално за „Нашият ден” и непосредствено след официалната церемония, интервю даде Пламен Старев, председател на Международния комитет по връчване на туристическата награда „Златна ябълка” и зам.-кметът на Братислава Людмила Фаркашовска.
Какво споделиха те за хитовите дестинации, връзките между словашките и българските столици, грижата за културното и историческо наследство.




ВИЖТЕ ОЩЕ

Кумири на днешното време: Боян Петров. Съни

Как се раждат кумирите в днешно време и как успяват да се огледат хората в тях? Ученият и алпинист Боян Петров завинаги свързва отпътуването си от земния живот с Шиша Пангма, преследвайки поредната Пътека Нагоре, и завещава на отчаяните и обезверените, че всичко е възможно и е важно да се продължи. С добро. И дори да е този път и завинаги. През живота си..

публикувано на 21.06.18 в 16:25
Президентът Румен Радев и Орфей Миндов, директор на Тревненска школа

В училището-храм – „Тревненска школа“

Българското национално радио беше гост в Деня на отворените врати в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, в град Трявна. Там бяха представени авторски мебели, пластики, икони и дърворезби, създадени от учениците по време на учебния процес в училището, и включени в изложбата с дипломни работи на „Випуск 2018“. В предаването..

публикувано на 21.06.18 в 15:25

За седемнайсетият директор на едната единствена здравна касичка

За седемнайсет години единствената у нас Здравна каса смени седемнайсети директор. Което като начало би трябвало да означава, че няма нужда от такава длъжност. Или по-точно има, за да се легитимира погрешната за здравеопазването и пациентите система. Която, както и да я погледнем, е акумулатор на пари, разхищавани или по-точно точени от определени..

публикувано на 21.06.18 в 12:30
Доц. Орлин Спасов, Николета Атанасова и проф. Нели Огнянова (отляво надясно)

Функцията на обществените медии

С проф. Нели Огнянова и доц. Орлин Спасов говорим в „Мрежата“ за функцията на обществените медии не само у нас, но и в страните от ЕС. Поводът е Словакия, където 12 журналисти подадоха оставка от тяхната обществена телевизия. В разговора ни коментираме и цензурата, законодателните рамки, спецификата, мисията на обществените медии и „връща ли се културата..

публикувано на 21.06.18 в 11:55
Тодор, Ася и Радослав Рачеви (отляво надясно)

Моето семейство: Ася, Радослав и Тодор Рачеви

Ася и Радослав Рачеви се запознават по време на студентските си години във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където изучават Актьорско майсторство за куклен театър при доц. Димитър Стоянов. Следват много общи проекти в театъра и озвучаването на редица сериали, филми и анимации. Те бързо се превръщат в познати гласове от малкия и големия екран, а през 1991 г. се..

публикувано на 21.06.18 в 11:35