Стен Гец

Боса нова – понятието означава „ново вълнение“, „ ново чувство“ на португалски език и представлява съчетание на ритъма на самбата с джаз импровизацията. Един от основателите на боса нова като музикален стил в джаза е Стен Гец.
Боса нова се заражда в края на 50-те години на ХХ в. в Рио де Жанейро,Бразилия. Именно тенор-саксофонистът Стен Гец, заедно с китаристите Лориндо Алмейда и Чарли Бърд, по онова време създават и популяризират този приятен, танцувален и леко меланхоличен музикален стил.
Освен прекрасен инструменталист и импровизатор, Стен Гец е и композитор, който създава една епоха в бразилската музика заедно с Антонио Карлос Жобим, Жоао Жилберто и други автентични бразилски автори. Той активно си сътрудничи и с певицата Аструд Жилберто.

Петък, 15 февруари, от 17.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Бальозов

Концерт с творби от Румен Бальозов

Той ни напусна на 27 януари. Един от най-интересните и обичани композитори от поколението, родено в 1949 г. Беше нестандартна личност с всестранни интереси и извънредно богата обща култура. Остави оригинално творчество, което отразява неговата нестандартност, необичанйна жизненост и оптимизъм. Творчество, в което се „чува“ вроденото му усещане за театър и..

публикувано на 21.02.19 в 09:10
Стенли Кларк

Стенли Кларк

Стенли Кларк е един от виртуозите, които изглаждат облика на новото направление фюжън в началото на 70-те.Завършил музикална академия в родната Филаделфия, той бързо се прочува сред джазмените като една от големите надежди сред басистите от новото поколение. Именитият басист придобива опит в афро-американските стилове още като ученик във Филаделфия,..

публикувано на 21.02.19 в 09:10
Потомствените гайдари Пейо и Марин Христови (баща и син) на събора в Копривщица, 2010 г.

Живите традиции: Гайдарджийството в Калофер

Музикалната култура на Алтън Калофер Ако проследим историческото, икономическото и културното развитие на Калофер в миналото, ще открием някои явления, свързани с днешното състояние на неговата музикална култура. Редица събития в града променят живота на хората и местните традиции. В периода на Българското възраждане материалното и духовното..

публикувано на 20.02.19 в 18:05
Училището-музей на Васил Левски в двора на църквата „Св. Димитър” в с. Войнягово

„Василе, младо даскалче”: Памет и песни за Левски в село Войнягово, Карловско

Песните, свързани с живота и революционното дело на Васил Левски, отразяват един сантиментален щрих от неговата биография. Безспорна е любовта на Апостола към народната песен, несъмнена е и дарбата му на певец. Това подчертават всички негови изследователи – Иван Унджиев, Стефан Каракостов, Димитър Страшимиров, както и съвременните историци. Днес не..

публикувано на 20.02.19 в 15:10
Корицата на Ezz-thetics

Естетика. Кинестетика

На 8 май през 1961 година на света се появява албумът Ezz-thetics, крайъгълен камък в джаз-историята. Пианистът, теоретик-и-преподавател Джордж Ръсел вече е създал своята Лидийска хроматична концепция, свързана с композирането, импровизацията и организацията на тоновете. Публикувана е през 1953 година. Като илюстрация към Лидийската хроматична..

публикувано на 20.02.19 в 09:15