Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеписи от Ориента на Кристина Морато

БНР Новини
Кристина Морато
Снимка: cristinamorato.com

Седем дами се впускат в опасното приключение да пътуват отвъд Кайро и Истанбул във времена, в които грабежите, деспотичните турски паши, епидемиите и тежките преходи в пустините разколебават и най-калените пътешественици. Решителни, любопитни и авантюристични, дамите, покорили Ориента, ни завещават своите пътеписи, прочувствени писма, красиви описания и черно-бели снимки, за да ни покажат защо пътешествията им до Изтока са променили живота им напълно.
„Дамите от Ориента“ на Кристина Морато разказва вълнуващите истории на няколко запленени от арабския свят жени, оставили незаличима диря в Близкия изток. Преводът на български е на Светослава Славчева.

Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с Гергана Рачева, която представи книгата в „Артефир“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му. Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на..

публикувано на 09.05.24 в 18:00

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05