Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Иванов: България е сред последните по нагласи към предприемачеството

Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация
Снимка: Здравко Петров

“Има два свята на бизнес в България. Единият прави пари от клиенти, а другият от държавата и от обществени поръчки и субсидии. Там важното не е толкова дали си добър в това, което правиш, а с кой играеш тенис и белот. Поне така е било до момента. Ние представляваме гласа на този свят на бизнеса, в който важни са клиентите – казва в предаването “Нашият ден“ на БНР Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация (BESKO).

Търговският ни закон в сегашния си вид понякога е като за занаятчийници от ХIХ в., ние от доста време работим върху създаването на нов вид търговско дружество. То следва модела на много други държави в ЕС, които в последните десетилетие са го направили. Идеята е, че да правиш бизнес в Англия, в САЩ или на много места в Азия е доста по-лесно, отколкото в ЕС.  И отговорът на ЕС е създаването на ново дружество, което е много по-гъвкаво, достъпно е като ООД, но дава много повече възможности.

Друго нещо, което касае Търговския закон, е несъстоятелността и ликвидацията на фирмите, да има повече шансове за провал.

България е на едно от последните места по нагласи към предприемачество. Малко над 3% имаме хора, които изобщо допускат и желаят да имат собствен бизнес. Това е изключително нисък процент.

BESKO като организация беше създадена от 30 компании, които бяха стартъпи преди четири години. Днес сме над 500 компании. Тези компании, които бяха “3-4 приятели в гаража“ сега са по 300-400 човека и стават все по-големи български работодатели.

Потърсихме контакт с политическите партии, защото видяхме заявката още преди изборите от представители на всички политически партии за това, че искат България да се реформира и да стане по-добро място за живеене за всички.

Това не може да бъде направено само от политиците. Те имат важна роля за създаване на условията това да се случи, но то може да се случи от успеха на нашите предприемачи и компаниите ни. България трябва емблема за качествени продукти и услуги."

Чуйте Добромир Иванов в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08