Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Версай" в София

19
Снимка: @galeriqnirvana

Художниците Николай Панайотов и Лариса Илиева, които живеят в Париж, пренесоха Версай в София с едноименната си изложба, която може да се види до 11 ноември в столицата ни.

В галерия "Нирвана" двамата автори, обединени от интереса си към историята на френската култура, водят чрез картините си диалог, посветен на съвременните проблеми. Гръцката вазопис в комбинация със съвременните манга комикси и американския поп арт, любими за Николай Панайотов, кореспондират с романтичността, мечтанието, женските образи, характерни за Лариса Илиева.

Николай Панайотов, Николай Младжов и Лариса Илиева
Двамата казват, че в изложбата им "Версай" може да се прочете драмата и лудостта на нашето време. Почитатели на френската култура, те смятат, че доколкото човешката история се движи на цикли, интерпретациите на миналото дават интересни възможности за отразяване на нашите проблеми. Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: ФС на галерия "Нирвана"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45